ABD’de Enflasyon Yükselirken Bitcoin’de Reel Getiriler Dibe İniyor!

ABD’de enflasyon son verilere göre %7.9’a kadar yükseldi. FED enflasyonla mücadele kapsamında son FOMC toplantısında 25 baz puanlık bir faiz artışı yaptı.

ABD’de faiz 0.5 seviyesine yükselirken, parasını faize koyan birisi için yıllık reel kayıp -%7.4 seviyesinde kalmaya devam ediyor.

Kriptoda Reel Getiriler Negatif

ABD’de enflasyonun yükselmesi Bitcoin arbitraj ticaretine olan ilgiyi de azaltıyor. Zira profesyonel tüccarlar Bitcoin’in spot piyasa fiyatı ile vadeli sözleşmelerdeki fiyatları arasındaki farktan getiri elde etmek için yoğun şekilde Bitcoin ticareti yaparken, güncel enflasyon verileri bu alandaki ticaret getirilerini gölgede bıraktı.

Skew’in verilerine göre üç aylık vadeli işlemler sözleşmeleri, CME ve Binance gibi büyük borsalarda yaklaşık %3’lük bir primle işlem görüyor.

Bu spot piyasadan Bitcoin satın alan ve vadeli işlem sözleşmelerini satan bir tüccarın yıllık %3’lük bir getiri elde edeceği anlamına geliyor. ABD’de yıllık faizin %7.9 olduğu düşünüldüğünde, bu tüccarların yıllık net getirileri -4,9’a tekabül ediyor.

Bu getirilerdeki düşüşü değerlendiren Arcana Research’ten pazar araştırma analisti Vetle Lunde şunları söyledi:

“Hem nominal getiriler hem de enflasyona göre ayarlanmış reel getiriler şu anda oldukça düşük. Geçtiğimiz yıl görülen son derece yüksek ve sürdürülemez getirilerin ardından bu düşüş doğal. “

Geleneksel Piyasalarda Tablo Daha Kötü

Bitcoin tüccarları için yıllık getiri oranlarında enflasyon karşısında ciddi bir kayıp yaşanmış olsa da, geleneksel piyasalardaki getirilerde de durum farklı değil.

ABD üç aylık tahvilinin net getirisi -%7,5, 10 yıllık tahvilin ise -%5,75. Bunlara nazaran Bitcoin’deki net getiri hala yatırımcıları cezbedebilir.

Split Capital’den Ebtikar konuya ilişkin şunları söyledi:

“Arbitraj ticareti kriptoda şu anda negatif getiri sunsa da, kripto dışındaki piyasalarda negatif getiri daha yüksek. Bu da milyarca doların kriptoya  girmeye devam edeceğini gösteriyor.”

Bazı uzmanlar kriptoya ilginin hala yüksek olduğunu ancak likiditenin NFT’lere ve altcoinlere dağıldığını düşünüyor.

Özel haberler, analizler ve on-chain verileri için Telegram grubumuzu, Twitter hesabımızı ve Youtube kanalımızı hemen takip edin! Ayrıca Android ve IOS Uygulamalarımızı indirerek canlı fiyat takibine hemen başlayın!