ABD’nin Türkiye’ye Uygulayacağı Yaptırımlar Gelecek Sene Bitcoin’e İlgiyi Arttırabilir

ABD 2020 yılında savunma alanında daha büyük yatırımlar yapacak olduğu konusunda ilk adımlarını bugün attı. 738 milyar dolarlık ABD Savunma Bakanlığı Pentagon bütçesinin rekor bir bütçe olduğu ve son 10 yılın askeri personellere en iyi zam öngören bütçesi olduğu açıklandı.

Bu bütçe içerisinde Türkiye’ye ve diğer birçok ülkeye yönelik yaptırımlar var ve bu yaptırımlar sert ve şiddetli olabilecek büyük yaptırımlar. ABD’nin bu yaptırımları uygulayabilmesinin önünde yine ekonomik ve askeri gücü var.

Türkiye’nin 2020 yılı genel bütçesi 956.6 milyar lira yani toplamda dolar kuru olarak 1 yıl boyunca tüm kurumlara ayrılacak para Türkiye’de 161 milyar dolar yaparken ABD’nin sadece Pentagon’a ait bütçesi bu bütçeden oldukça büyük ve 738 milyar dolar.

2020 yılı genel ABD bütçesi ise 4.7 trilyon dolar değerinde. Türkiye’den onlarca kat yüksek olan bu bütçe ile Washington yine dünyada istediğini yapabilecek, farklı adımlar atmayı sürdürecek ve ABD vatandaşlarına yönelik olarak kalkınma planlarını daha da fazla genişletecek.

Ancak ABD’nin 22 trilyon dolar dış borcu olduğunu ve yıllık gelirinin yüzde 105’i kadar yıllık ödenmesi gereken dış borç bulunduğunu da belirtmekte fayda var.

CAATSA yaptırımları Türk ekonomisinde sorunlara sebep olabilir

1 gün içerisinde doların 1 TL arttığı yaptırım dönemlerinden hemen sonra yeni bir yaptırımın uygulanması halinde dolar kurunda yine rekor bir yükseliş olabilmesi oldukça mümkün. Böylesi bir durumda Türkiye’nin dolar yatırımına yine daha çok ilgi göstereceği ve yaptırım endişesi dolayısı ile kripto para sahibi olan kişi sayısında 2020 yılında rekor bir artış olabileceğini tahmin etmek zor değil.

Öte yandan geçtiğimiz günlerde bu konuyla ilgili Türkiye Cumhuriyeti Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, eğer ABD yaptırım uygularsa bizim yaptırımlarımız da devreye girecektir şeklinde açıklamada bulunmuştu.

ABD’nin Türkiye’ye yönelik tek yaptırımı CAATSA olmayacağı gibi Türkiye’nin savunma alanında daha fazla para harcamasını gerektirecek bazı adımları da attığı biliniyor. Tüm bunlar bir grup insanın kripto para birimlerine güvenmesine ve TL’den çekilerek dolar bazlı Bitcoin’e ilgi göstermesine sebep olabilir.

Bundan bir süre önce dolar kurunun aşırı yükseldiği dönemlerde hem dolar, hem Bitcoin’den kazanç için çok sayıda vatandaş Bitcoin’e yatırım yapmıştı.

Özel haberler, analizler ve on-chain verileri için Telegram grubumuzu, Twitter hesabımızı ve Youtube kanalımızı hemen takip edin! Ayrıca Android ve IOS Uygulamalarımızı indirerek canlı fiyat takibine hemen başlayın!