Avrupa Merkez Bankası’ndan Bitcoin Uyarısı!

Bitcoin (BTC) başta olmak üzere kripto para birimlerinin riskli varlıklar olduğu görüşünü destekleyen Avrupa Merkez Bankası (AMB) bugün yayınladığı bir gönderisinde de bu yaklaşımını tekrarladı.

Mevcut kripto kışının da gösterdiği gibi kripto paraların önemli risklere ve patlama ve düşüş döngülerine tabi olduğuna işaret eden AMB, Avrupa Birliği’ndeki bankaların Basel Bankacılık Denetim Komistesi’nin (BCBS) belirlediği küresel normlar yürürlüğe girmeden BTC gibi kripto varlıkların tutulmasında üst sınır uygulamaya başlamasını önerdi.

AB’deki bankaların halihazırda BTC gibi kripto paraları zaten az miktarda tuttuğunu belirten AMB, bankalara erken bir uyarı olarak kripto paraların sınırlı olarak tutulması gerektiğini tavsiye etti.

“BCBS tarafından belirlenen küresel standartlar Avrupa Birliği sınırları içerisinde yürürlüğe girene kadar henüz yasal olarak bağlayıcı değildir.

Ancak bankaların kripto piyasasına girmek istemeleri halinde standarda uymaları ve iş ve sermaye planlamalarında bunu dikkate almaları bekleniyor.”

Hatırlanacağı üzere Basel Bankacılık Düzenleme Komitesi, geçtiğimiz aylarda günlerde Bitcoin başta olmak üzere sabit bir varlıkla desteklenmeyen kripto varlıkları, en yüksek risk ağırlığı olan %1,250 oranında teminatlandırma teklif etti.

Bu oran, bankaların kripto varlıklar için ne kadar sermaye tutması gerektiğini ve bankaların kripto varlıklarına eşit sermaye çıkarması gerektiğini gösteriyor.

Ayrıca Tier1 olarak bilinen çekirdek sermayelerinin %1’ini aşmayan miktarlarda kripto tutmakla sınırlı olmaları gerektiğini önerilmişti.

Basel Komitesi nomlarının yasal bağlayıcılığı bulunmasa da Avrupa Parlamentosu bu normların baz alınarak kuralların oluşturulmasını istiyor ve bu yöde çalışmalar yürütülüyor.

Özel haberler, analizler ve on-chain verileri için Telegram grubumuzu, Twitter hesabımızı ve Youtube kanalımızı hemen takip edin! Ayrıca Android ve IOS Uygulamalarımızı indirerek canlı fiyat takibine hemen başlayın!

Yorumları Göster (1)