Bir Birleşmiş Milletler kuruluşu Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ABD Merkez Bankası ve diğer merkez bankalarının faiz oranlarını yükseltmeye devam etmeleri halinde küresel ekonomiyi resesyona ve ardından uzun süreli durgunluğa itme riski taşıdıklarını söyledi.
Uyarı, ABD ve diğer merkez bankalarının yükselen enflasyonu kontrol altına almak için borçlanma maliyetlerini artırma konusunda gösterdikleri acelecilikten duyulan rahatsızlığın arttığı bir ortamda geldi.
Hindistan Merkez Bankası Cuma günü yaptığı açıklamada, küresel ekonominin Covid-19 salgını ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından, zengin ülkelerdeki merkez bankalarının agresif faiz artışları şeklinde üçüncü büyük bir şokla karşı karşıya olduğunu söylemişti.
“Faiz Artışları Devam Ederse Gelişmekte Olan Ülkeler Büyük Zarar Görür”
Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD), küresel ekonomik görünüme ilişkin yıllık raporunda, FED’in hızlı faiz artışlarına devam etmesi halinde gelişmekte olan ülkelere önemli zarar verme riski taşıdığını belirtti.
Kurum, FED’in temel faiz oranındaki bir puanlık artışın, takip eden üç yıl içinde diğer zengin ülkelerdeki ekonomik hasılayı %0.5, yoksul ülkelerdeki ekonomik hasılayı ise %0.8 oranında düşürdüğünü tahmin ediyor.
UNCTAD, ABD FED’in bu yıl şimdiye kadar yaptığı faiz artışlarının yoksul ülkelerin ekonomik hasılasını üç yıl içinde 360 milyar dolar azaltacağını ve daha fazla politika sıkılaştırmasının ek zarar vereceğini tahmin ediyor.
ABD FED Başkanı Jerome Powell, BM’nin Çağrısına Cevap Verdi
UNCTAD Genel Sekreteri Rebeca Grynspan, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:
“Resesyonun kıyısından dönmek için hala zaman var. Enflasyonu sakinleştirecek ve tüm korunmasız grupları destekleyecek araçlara sahibiz. Ancak mevcut gidişat özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki en kırılgan kesimlere zarar veriyor ve dünyayı küresel bir resesyona sürükleme riski taşıyor.”
FED Başkanı Jerome Powell konuyla ilgili olarak düzenlediği basın toplantısında, merkez bankasının politikalarının dünyanın geri kalanı üzerindeki etkisini dikkate aldığını ancak enflasyonu kontrol altına almak için faiz oranlarını yükseltmeye devam edeceğini söyledi:
“Dünyadaki diğer ekonomilerde neler olup bittiğinin ve bunun bizim için ne anlama geldiğinin çok farkındayız ve bunun tam tersi de geçerli. Gerek personelimizin bir araya getirdiği gerekse kendi başımıza hazırladığımız tahminlerde her zaman tüm bunları dikkate alıyoruz.”
UNCTAD, politikacıların enerji ve gıda kıtlığını hafifletmek için fiyat artışları yerine, birçok enerji şirketinin elde ettiği olağandışı karlar üzerinden bir defaya mahsus vergilerle finanse edilen fiyat sınırlamaları da dahil olmak üzere doğrudan fiyat artışlarını hedef alan tedbirlere odaklanmaları gerektiğini söyledi.
“Ukrayna’daki Tahılın Karadeniz’den Geçmesinin Ardından Tahıl Ürünlerinde İndirim Yaşandı”
UNCTAD, Rusya ve Ukrayna arasında Temmuz ayında imzalanan ve Ukrayna silolarında tutulan bir milyon tondan fazla tahılın Karadeniz üzerinden ihraç edilmesini sağlayan anlaşmanın dünya hububat fiyatlarının %1.4 oranında düşmesine yardımcı olduğunu kaydetti.
BM kuruluşu, 2022 yılında küresel ekonomik büyüme tahminini Mart ayındaki %2.6’dan %2.5’e düşürdü ve 2023 yılında büyümenin %2.2’ye yavaşlamasını beklediğini açıkladı.
ABD’deki faiz artışları bugüne kadar Bitcoin ve diğer kripto paraları da olumsuz etkilemişti.
*Yatırım tavsiyesi değildir.