Bitcoin 26500$’ı Geçti! BTC Neden Yükseliyor? Parasal Genişleme Yeniden Mi Başlıyor?

ABD’de bankacılık krizi büyüyecek mi endişesi FED’den, düzenleyicilerden ve diğer büyük bankalardan gelen pozitif haberler kısmen yatışırken Bitcoin bugün yeniden 26600$ seviyelerine yükseldi.

ABD’li büyük bankaların zor durumda kalan küçük bankalara 30 milyar dolarlık destek açıklamasının ardından, likidite krizinin 2008 benzeri bir durumda olmadığına dair beklentiler arttı.

Bunun yanı sıra dün piyasaların kapanışının ardından FED haftalık bilanço rakamlarını açıkladı. Buna göre FED banka krizinin patlak verdiği geçtiğimiz hafta bilançosunu 300 milyar dolar artırdı.

Bu artışın likidite sıkıntısı yaşayan bankalara verilen kredilerden kaynaklı olduğu ifade edilirken, Kasım 2021’den sonra bilançoda ilk artış olması nedeniyle FED bankaları kurtarmak için yeniden parasal genişlemeye mi gidiyor? soruları arttı.

Ekonomist Erkan Öz bunun bir parasal genişleme olmadığını ve kalıcı olup olmadığının belirli olmadığını ifade etti. Öz’e göre bu belirsizlikler 22 Mart’ta açıklanacak faiz kararıyla netleşecek.

“Bu QE değil. Çünkü Fed bono-tahvil alıp yerine nakit vermemiş.

Batan bankalara ve batma tehlikesi geçirenlere yeni krediler açılmış

142,8 Milyar $ batan bankaların mevduat sahipleri için

11,9 Milyar $ batma endişesi duyan bankaların kredi talebi

Gerisi diğer endişe edenler

Bu yine de piyasaya likidite girişi demek

Fakat kalıcı olur mu? Belli değil

Piyasaları hızla yukarıya iter mi?

Bu nedenle net değil

Belki Fed 22 Mart’ta hiç faiz arttırmazsa doğrudan pozitif etki olabilir”

FED’in faiz artırımlarında sona yaklaştığı biliniyordu. Yaşanan banka krizinin bu süreci daha da kısaltabileceği ihtimali piyasalara pozitif yansıdı.

FED’in bilançosundaki artış ve ABD’li bankaların 30 milyar dolarlık hamlesi Asya piyasalarının pozitif açılmasına neden olurken, Bitcoin gibi riskli varlıklarda faiz artışlarının duracağı ve sıkılaşmanın yavaşlayacağına dair beklentilerle yükseldi.

22 Mart Kırılma Anı Olacak

FED’in 22 Mart’ta yapacağı faiz artışı piyasalar için oldukça kritik. Genel beklenti 25 baz puanlık faiz artışı ancak burada faiz artışından daha çok verilen mesajlar takip edilecek.

Bankaların ekonomi kurulları bugünlerde yaptıkları tüm açıklamalarda ileriye yönelik belirsizlikten bahsediyor. FED’in 22 Mart’ta faiz kararı metininde yapacağı değişiklikler piyasaların yönü için belirleyici olacak.

FED’in metinlerine sıkça kullandığı “devam eden faiz artışlarının uygun olacağına” ilişkin bölüm yeni metinde yer alacak mı? FED faizleri bir süre sabit tutup gözlem mi yapmak isteyecek? pek çok soru 22 Mart’ta yanıtını bulacak.

Kritik toplantı öncesi hafta sonuna girerken yatırımcıların yüksek kaldıraçtan uzak durması önemli. Zira hafta sonu düşük likidite ortamında aşağı ve yukarı yönlü volatil hareketler görebiliyoruz. 22 Mart öncesi bu hafta sonu volatilitenin daha da yükseldiğini görebiliriz.

Özel haberler, analizler ve on-chain verileri için Telegram grubumuzu, Twitter hesabımızı ve Youtube kanalımızı hemen takip edin! Ayrıca Android ve IOS Uygulamalarımızı indirerek canlı fiyat takibine hemen başlayın!