Bitcoin Fiyatına Doğrudan Etki Eden Bu Veri Neyi Gösteriyor?

Bilindiği gibi Bitcoin’i Bitcoin yapan en önemli özelliği sınırlı arz miktarına sahip olması. Bu özelliği ile enflasyona karşı olarak çıkarılan BTC, toplamda 21 milyon arz miktarı ile adeta tüm itibari para birimlerine karşı icat edilmiş bir teknoloji.

Bu sınırlı arz içerisinde borsalarda satılmak üzere hazır bekleyen toplam BTC miktarı da şüphesiz fiyat için oldukça belirleyici oluyor. Borsalardaki arz grafiğine baktığımız zaman; borsalarda satılmak için hazır tutulan BTC miktarı az olunca fiyat yükseliyor, tam tersi olduğunda ise fiyat düşüyor.

CryptoRank’ın yaptığı araştırmaya göre borsalardaki BTC miktarı son dönemde sürekli olarak azalıyor. Yani özellikle büyük yatırımcılar aldıkları BTC’leri satmamak ve uzun vade bekletmek üzere soğuk cüzdanlara aktarıyor.

Araştırmaya göre 2020’nin ikinci yarısında toplam BTC miktarının sadece yüzde 9.5’i borsalarda hazır olarak duruyordu. Bu oran Temmuz 2021’de yüzde 7.3’e ve içinde bulunduğumuz ay ise yüzde 6.3’e geriledi.

Bu da borsalardaki miktarın gün geçtikçe azaldığı ve an itibarı ile toplamda 19.6 milyon olan BTC miktarının yaklaşık 1.3 milyon adedinin borsalarda tutulduğunu gözler önüne seriyor.

Glassnode verilerine bakıldığında ise BTC miktarının borsalarda her geçen gün azaldığı yine ortaya çıkıyor.

Grafikte sarı ile gösterilen arz miktarı azaldıkça siyah ile gösterilen fiyat grafiğinin yükseldiği görülüyor. Bu verilerden yola çıkan uzmanlar, BTC’nin önümüzdeki günlerde yükseliş yaşamasının son derece mümkün olduğunu ifade ediyor.

*Yatırım tavsiyesi değildir.

Özel haberler, analizler ve on-chain verileri için Telegram grubumuzu, Twitter hesabımızı ve Youtube kanalımızı hemen takip edin! Ayrıca Android ve IOS Uygulamalarımızı indirerek canlı fiyat takibine hemen başlayın!