Bitcoin’e Ne Kadar Güveniyoruz? – Bitcoin Bir Gecede %80 Yükselebilir!

Bitcoin fiyatı son 3 ay içerisinde ne kadar büyük fiyat değişimleri yaşadı? Kripto para yatırımcıları olarak geçmişi çok hızlı unutuyor ve asla üzerinden geçmemeye, eskiyi değil hep yeniyi istemeye bayılıyoruz! Hepimiz değil ama çoğumuz bunu yapıyoruz ve kripto para pazarında daha fazla kazanabilecek iken, daha az kazanıyor hatta kaybediyoruz. Daha yeni 2017 yılında yaşanan rekor seviyesi sonrası düşüş nedeniyle binlerce dolarlık tarlasını, evini satanları hemen unutarak en ufak bir yükselişte %20’den fazla değer kazanan XRP, LTC gibi altcoinlere büyük oranlarda yatırım yapanlar bu yaptıkları yatırımlardan anında pişman oldular.

Öte yandan sene başlarında 3500 dolar seviyelerinde olan BTC’nin 14.000 dolar seviyelerine kadar kısa sürede yükseldiği düşünüldüğünde son birkaç haftadır olan düşüşleri büyük düşüşler olarak görmemekte fayda var.

Kripto paralar itibari paralar gibi değildir. İtibari para birimi Türk Lirası bile bir gecede 1 lira değer kaybedebilirken, henüz çok az sayıda insan tarafından ilgi gören ve 1 trilyon doların bile üzerinde olmayan piyasa hacmine sahip kripto para birimlerine neden bu kadar çok karşılıksız güveniyoruz? Ya da kripto paralara güvenmemiz doğru ama yaptıklarımız mı hatalı?

Güven değil, hata!

Kripto paralara elbette güvenebiliriz. Dünyanın en güvenli yatırım araçlarından birisi ve dünyanın gelecekte ödeme aracı olarak kullanacağı en değerli dijital para biriminden söz ediyoruz. Burada güven konusu değil, burada mesele yatırımcıların hata yapmaları. Kripto para birimleri yükselmeye başladığında %50 değer kazanacaksa %50 değer kazandığında yatırım yapmayı beklemeyi tercih ederseniz kaybedersiniz. Neden? Bitcoin zaten %50 değer kazanacaksa 24 saat içerisinde ilk saatlerden %20 değer kazandığında yatırım yapmalısınız ki hemen ardından kısa vadede %30 kazanç elde edebilin. Kripto para yatırımcılarının çoğu bunu yapamıyor ve zaten maalesef bu nedenle çoğu yatırımcı gerek korktuğu için, gerek ise piyasayı bilmediği için özellikle %70’ten fazla insan kısa süreli yatırım yaptıklarından dolayı bu hatalar nedeniyle kazanç elde edebilecekleri piyasada kayıp ediyorlar!

Kripto paralara güvenmemiz gerekiyor, eğer yatırımcı olmak istediysek mecburen güvenmek zorundayız, aksi durumda hiç kripto para yatırımı yapmaya bile gerek yok. Bir şeyi istiyor ama istememiş gibi davranıyor olmak o şeyi istemediğimiz anlamına gelmez, aslında istiyoruzdur ama bir yandan da ya fiyatı nedeniyle, ya da beğenmeyebilecek olduğumuz nedeniyle sahip olmamayı da düşünüyoruzdur. Kripto para ve diğer yatırım araçlarında böyle bir şeye yer yok! Neden mi? Bugün dünyanın en çok kazandıran neredeyse garanti kazandıran yatırım aracı altın bile hiçbir analist tarafından %99 değer kazanacak diye garanti verilmez. Altın kış aylarında veya yaz aylarında beklenmedik bir zaman diliminde binlerce lira değer kazanabilir, binlerce lira da kaybedebilir. Bunu önceden bilecek olanlar sadece altın piyasasını yönetenler olabilir.

Petrol örneği

Dünyada kimse geçtiğimiz 1 ay önce petrol fiyatlarının yükseleceğini beklemiyordu, giderek düşen petrol fiyatları Suudi Arabistan’ı sürekli olarak farklı alanlarda yatırıma sürüklüyor ve gelecekte parayı kaybedebileceğine dair iddialar ortaya atılıyordu. Ne mi oldu? İddialar İran’ın İHA’lar ile Saudi Aramco petrol tesislerine saldırması sonrasında dünyada bir gecede beklenmedik oranda petrol rekor kırdı ve 28 yılın en yüksek seviyesine yükselerek %18’in üzerinde değer kazanarak büyük bir gelir ettirdi. Hiçbir şirket böyle bir yükseliş beklemiyordu ve büyük oranda kazanç elde edilecek olduğuna dair en ufak bir ibare bile yoktu öncesinde.

Kripto paralarda da durum aslında çok farkı değil. Kripto paralar bir gecede bir zengin iş insanı tarafından 10 milyar dolarlık Bitcoin alınırsa %80 bile artabilir, tam tersi zengin bir iş insanı bir gecede 10 milyar dolar Bitcoin satarsa rekor düzeyde kayıplar yaşanabilir. Yatırımcılar günlük olarak değil, uzun süreli olarak kripto para yatırımları yapmaya odaklanmalı ve aksi durumda kazanç yerine kayıplar ile istemedikleri sorunları yaşayabilecek olduklarını akıldan çıkarmamalı.

Bitcoin’e yatırım yapanlar dikkatli olmalı

Eğer yeni bir kripto para yatırımcısı iseniz ne olacağını geçmişten beri piyasada yatırım yapan yatırımcı kadar bilemezsiniz. Ne kadar kripto para haberleri okursanız okuyun, ne kadar piyasayı iyi bildiğinizi iddia ederseniz edin, geçmişten beri kripto para piyasasında aktif yatırım yapan ve akılcı davranan bir kripto para yatırımcısı sizden her zaman daha fazla kazanabilir. Çünkü o kişi piyasa hakkında daha fazla bilgi sahibi ve geçmişte neler olduğunu birebir olarak tecrübe etmiştir. Siz ise yeni başlayan, bilgi sahibi ama tecrübesi pek olmayan bir Bitcoin yatırımcısı olarak başlayacaksınız. Çok değil, 3 ay kadar süre içerisinde piyasayı daha iyi anlayarak daha fazla kripto para kazancı elde etme şansınız var. Ama bu yine size bağlı.

Özel haberler, analizler ve on-chain verileri için Telegram grubumuzu, Twitter hesabımızı ve Youtube kanalımızı hemen takip edin! Ayrıca Android ve IOS Uygulamalarımızı indirerek canlı fiyat takibine hemen başlayın!