Bitcoin’de (BTC) 2017’deki Durum Mu Görülüyor? O Dönemde Ayı Piyasası Nasıl Başlamıştı?

Lider kripto para birimi Bitcoin (BTC), başarısız bir 40.000 dolar girişiminden sonra yeniden 35.000 dolar seviyesine kadar geriledi. Kanlı geçen son haftalardan sonra tüm yatırımcıların kafasında şüphesiz “ayı piyasasına girdik mi?” sorusu yer alıyor. Bu sorunun cevabını aramak için o dönemde temel anlamda gelişen haber akışlarını ele alalım.

Bitcoin İçin Boğa Piyasası Bitiyor mu?

Bitcoin’in boğa ve ayı (yükseliş ve düşüş) olarak bilinen piyasa döngüleri, haberlerin etkilerini de direkt olarak azaltıyor veya arttırıyor. Boğa piyasası devam ettiği dönemlerde olumsuz haberlerin etkisi çok az olurken ayı piyasası başladığında ise en önemli olumlu haberler bile fiyatı etkilemekten aciz kalıyor. Peki, piyasa döngüleri hangi haber akışlarından sonra gerçekleşiyor?

2017’de Ayı Piyasası Nasıl Başladı?

2017 yılında tam da boğa piyasasının son demlerinde gelen haberlere bakıldığında bu izler daha net görülebiliyor. Japonya ve Rusya tarafından 2017’nin sonlarında yapılan duyuruda Bitcoin ile kripto para birimlerinin meşru kabul edilebileceği belirtilmişti.

Buna ek olarak CME’nin dünyanın ilk Bitcoin vadelilerini piyasaya sürmesi o dönemde olumlu bir haber olarak yorumlansa da şu an sadece ayı piyasasının başlangıcı olarak görülmekte.

Bakıldığı zaman BTC’nin 2017 yılında 20.000 dolar seviyesinde boğa piyasasına son verdiği ve düşüşlere başladığı anlarda piyasada hep olumlu haberler vardı. Bu da AYI piyasasının olumsuz haberlerle değil, olumlu haberlerden sonra piyasanın doygunluğa ulaşması ve balinaların kârlı bir şekilde satış yönlü pozisyon almasıyla başladığını gösteriyor.

Ancak günümüze baktığımız zaman BTC’nin zirve fiyattan bu seviyelere kadar olumsuz haber akışı ile gerilediği görülüyor. Bu da 2017 yılındakinden farklı olarak henüz zirve fiyatın görülmediği ve piyasanın tam anlamıyla doygunluğa ulaşmadığını ifade ediyor olabilir. Hal böyle olunca içinde bulunduğumuz durum her ne kadar kanlı geçiyor olsa bile bu durumlar göz önüne alındığında aslında ayı piyasasının gelmediği söylenebilir.

Bu içerikte iki dönem arasındaki haber akışlarının piyasa dönüsündeki rolü ele alınmıştır. Piyasa döngüleri sadece haber akışları ile değil, diğer birçok faktör ile de değişebilir. Bu sebeple birçok veriyi göz önünde bulundurmak en doğrusudur. 

*Yatırım tavsiyesi değildir.

Özel haberler, analizler ve on-chain verileri için Telegram grubumuzu, Twitter hesabımızı ve Youtube kanalımızı hemen takip edin! Ayrıca Android ve IOS Uygulamalarımızı indirerek canlı fiyat takibine hemen başlayın!

Yorumları Göster (3)