Cambridge Üniversitesi Ethereum’un Enerji Tüketimini Araştırdı

Birleşik Krallık ve Dünya’nın en saygın yükseköğretim kurumlarından Cambridge University araştırmacıları, kripto para ağlarının enerji tüketimi üzerine kapsamlı bir çalışma yaptı.

Üniversite akademisyenleri Ethereum 1.0 (eski Ethereum) ve stake sistemiyle çalışan güncel Ethereum ağlarını kıyasladı.

ETH Ağı Ne Kadar Elektrik Tüketiyor?

Ethereum’un toplam güç tüketimini günlük hayatımızda yer alan ürünler üzerinden hesaplayan uzmanlar blokzincir ağını kendi kurumları, klima ve Tesla Cybertruck gibi tüketim araçlarıyla kıyasladı.

Rapora göre Ethereum ağının tükettiği güncel enerji miktarı, Cambridge Üniversitesi’nin 16 günlük elektrik tüketimine eşit. ETH ağına verilen güç ile bir Tesla araç 14,7 milyon km mesafe katedebilirken yaklaşık 1700 İngiliz hanenin yıllık enerji ihtiyacı karşılanabiliyor.

ETH Ağı, Eyfel Kulesinden Daha Az Enerji Kullanıyor!

Cambridge akademisyenleri, Ethereum’un kullandığı enerji miktarını ünlü yapı ve şirketler ile de kıyasladı. Araştırmaya göre ETH ağı yaklaşık 6.13 GWh elektrik enerjisi tüketiyor.

Kıyasalamaya göre en büyük bankalardan Deutsche Bank’in 423 GWh ile Ethereum’dan 69 kat daha fazla enerji tüketmesi dikkat çekti. Kripto para karşıtlarının bir kısmı, blockchain ağlarının tükettiği enerji miktarı üzerinden büyük eleştiriler yapıyor.

Merge Güncellemesi Enerji İhtiyacını Ne Ölçüde Etkiledi?

Cambridge araştırmacıları geçtiğimiz Eylül ayında gerçekleşen Merge yükseltmesini de ele aldı. 15 Eylül’de tamamlanan Ethereum Merge ile birlikte iş kanıtlı madencilik sistemi tarihe karıştı. Ekran kartlarının yerini ise staking sistemleri aldı.

Rapora göre Ethereum ağının enerji tüketimi Merge güncellemesninin ardından %99,99 oranında azaldı.

Özel haberler, analizler ve on-chain verileri için Telegram grubumuzu, Twitter hesabımızı ve Youtube kanalımızı hemen takip edin! Ayrıca Android ve IOS Uygulamalarımızı indirerek canlı fiyat takibine hemen başlayın!