CFTC, Bitcoin Borsası Binance’e Neden Dava Açtı? İşte Dikkat Çeken Ayrıntılar

Gün içerisinde CFTC’nin Binance’e dava açması kripto para piyasasına bomba gibi düştü. Haberin yayılmasından sonra 26500 dolara kadar gerileyen BTC, an itibarı ile volatil hareketlerini sürdürüyor.

Bir süredir SEC baskısı altında olan kripto para piyasası bu sefer CFTC kanadından hedef alındı. CFTC’nin bu hamlesi birçok uzman tarafından değerlendirilirken bir açıklama da Burak Tamaç’tan geldi.

“Bu sefer içi boş değil” başlığı ile bir tweet yayınlanan Burak Tamaç, Twitter’da konu ile ilgili bir dizi açıklama bulundu.

Tamaç konu ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

CFTC Binance’e dava açma sebebi: ABD’deki kişi/kurumlarına türev kripto işlemi yaptırması.

Neden CFTC?

Çünkü konu CFTC’nin (Emtia ve Vadeli İşlemler Komisyonu) alanına giriyor, türev işlemler.

Binance Global’in ABD’de kullanılması zaten yasak. Bu yüzden de BinanceUS açılmıştı ama bu dava direkt Binance’i hedef alıyor. Bunun nedeni ise Binance’in ABD’deki kişi ve kurumlara global borsayı kullandırma izni vermesi. Peki yasak ise bu izni nasıl vermiş?

Chicago ve New York’daki trading şirketlerine VIP Handling adı altında bir hizmet sunulmuş Bu şirketler ABD’de oldukları için aslında kullanmaları yasak. Ama Binance arkasından dolanarak (VPN ve diğer ülkelerde kurulan şirketler ile) buna izin vermiş. Bu şirketlerin payı ne?

Yazışmalarda görülen şey: 5 şirketin Binance’deki tüm işlem hacminin %12’sine denk geldiği. Yani Binance’in hacmindeki büyük pay ABD’deki bu şirketler tarafından yapılmış. CFTC ise bunu illegal gördüğü için dava açmış.

Bunun legal ya da illegal olduğuna mahkemeler karar verecek. Ancak bu defa ortada içi boş bir karalama kampanyası yok. Yazışmalar ve mahkemeye sunulan deliller var. Peki FTX gibi hırsızlık var mı?

Mahkemeye sunulan delillerde Binance’in müşteri fonlarını kullandığına dair (trade ettiği ya da çaldığı) bir bilgi yok. Ayrıca Binance’in fazla risk alması gibi bir durum da yok. FTX’te olanlar bunlardı. Aradaki farkı net bir şekilde koyalım.

Regülasyon maskesi altında son iki aydır iki kurum kılıç sallıyordu: 1- SEC 2- Hazine bakanlığı. Bu defa CFTC’de dahil oldu.

Kripto sektöründe regülasyon riski bu yılın sonuna kadar devam eder (defalarca söyledim) Flood’u kısa tutmak için olası etkilerini vs yine defalarca anlattığım için tekrarlamıyorum. Daha fazla detay öğrendikçe paylamaya devam edeceğim.

Açıklamanın tamamına aşağıdaki flooddan ulaşabilirsiniz.

Özel haberler, analizler ve on-chain verileri için Telegram grubumuzu, Twitter hesabımızı ve Youtube kanalımızı hemen takip edin! Ayrıca Android ve IOS Uygulamalarımızı indirerek canlı fiyat takibine hemen başlayın!