Charles Hoskinson: CBDC’lerden Hoşlanmıyorum!

Son zamanlarda ADA ağındaki Vasil güncellemesi ve verdiği demeçler ile gündemden düşmeyen Cardano projesinin mucidi ve CEO’su Charles Hoskinson, bu sefer merkez bankalarının dijital para projeleri (CBDC) hakkında konuştu.

Hoskinson, 100 binden fazla abonesi olan bir Youtube kanalında canlı yayın konuğu oldu ve kripto piyasasının genel durumu üzerine bir söyleyişi yaptı. CEO, son haftalarda gündemde olan CBDC’ler için ise ayrı bir parantez açtı.

Charles Hoskinson, CBDC’lerin blockchain tabanlı olmasının, onları bir kripto para yapmayacağını belirtti:

“CBDC’ler, blockchain tabanlı tokenize para birimleri olsa da, asla bir kripto para olamayacaklar. Çünkü dijital para merkez bankalarına bağlı olacak, kripto paraların finansal özgürlük unsuru burada yok. Aksine, her şey elektronik bir ortamda olacağı için devletler cebimizdeki parayı çok daha rahat kontrol edebilecek.”

Hoskinson, CBDC’lerin finansal mahremiyeti tamamen yok etmesinden endişeli. CBDC ile cebimizdeki paraya devletler istediği gibi el koyabilir. Daha kötüsü ise, yöneticiler tek tık ile ülkedeki sosyal sınıflar arasında bir servet transferi yapabilir.

Merkez Bankaları, Kripto Paralara Çare Arıyor!

Kripto paraların fiyatı yükselip düşse de, gün geçtikçe daha da yaygınlaştığı bir gerçek. Anonim ve ademi merkeziyetçi yapısı nedeniyle kripto, merkez bankacıları için büyük bir sıkıntı oluşturuyor.

Merkez bankaları ise, insanların “bağımsız dijital para” talebini, kağıt paranın dijitalleştirilmesi ile durdurmaya çalışıyor.

CBDC konusunda özellikle Avrupa Merkez Bankası yoğun çalışmalar yürütüyor. AB’de dijital paranın en geç 2024 yılının içinde kullanıma açılması hedefleniyor.

Özel haberler, analizler ve on-chain verileri için Telegram grubumuzu, Twitter hesabımızı ve Youtube kanalımızı hemen takip edin! Ayrıca Android ve IOS Uygulamalarımızı indirerek canlı fiyat takibine hemen başlayın!