Çin Çok Uğraştı Ancak Yine de Engelleyemedi!

CBDC (merkez bankası dijital parası) konusunda ince eleyip sık dokuyan Çin, dijital yuanla kara para aklanmasına engel olamadı!

Olayın fark edilmesi ardından harekete geçen Çin hükumeti, Xinmi polisini göreve çağırırken merkez bankası dijital para biriminin (CBDC) güvenliğini tekrar gözden geçirme konusunda kolları sıvayabileceği haberleri dolaşmaya başladı.

Öğrenilen bilgilere göre Xinmi Kamu Güvenliği, Zhenzhou Asayiş Bürosu’nun Dolandırıcılıkla Mücadele Merkezi ile birlikte yaptığı ortaklaşa çalışma sonucu kara para aklamak için yasa dışı olarak dijital fiat kullandıklarından şüphelenilen 11 kişiyi tutukladı. Yetkililerin belirttiğine göre söz konusu kişiler Kamboçya’da bulunan denizaşırı bir dolandırıcılık grubuyla beraber çalışıyor ve para aklıyorlardı.

Söz konusu olay telekomünikasyon dolandırıcılığı için kripto paraların alet edildiği ilk vaka olarak kayıtlara geçti. Oysaki Çin dijital parasını yasa dışı faaliyetlerden uzak tutma konusunda çok kararlıydı ancak evdeki hesap çarşıya uymadı ne yazık ki.

Çinliler Dijital Parayı Sevdi!

Bununla birlikte ülkedeki vatandaşlar dijital yuanı kullanmaya gayet istekli görünüyor. Öyle ki Çin Halk Bankası Dijital Para Birimi Araştırma Enstitüsü başkanı Mu Changchun’a göre e-CNY kullanıcılarının sayısı son 4 ayda 6 kattan fazla arttı.

Aktif halde olan 140 milyon e-CNY cüzdan Bitcoin’in tamamen yasaklamasıyla gözle görülür şekilde yükselişe geçti. Kurumsal e-CNY cüzdan sayısı ise dört ay önce 3,5 milyonken üçe katlanarak 10 milyona ulaştı. Öte yandan işlem hacmi de 62 milyar yuana kadar (9,7 milyar dolar) yükseldi ancak hükumet şu an kara para aklama vakalarında artış olma ihtimaline karşı teyakkuz halinde.

Özel haberler, analizler ve on-chain verileri için Telegram grubumuzu, Twitter hesabımızı ve Youtube kanalımızı hemen takip edin! Ayrıca Android ve IOS Uygulamalarımızı indirerek canlı fiyat takibine hemen başlayın!

Yorumları Göster (1)