ECB Finansal İstikrar Raporunda Düzeltme Uyarısı! İşte Kripto Paralarla İlgili Bölüm!

Avrupa Merkez Bankası 2021 yılı finansal istikrar raporunu yayınladı. Pandemi sonrası ülkelerin ekonomik görünümlerinin ve risklerin aktarıldığı raporda kripto paralara ilişkin de tespitlere yer verildi.

Kripto varlık piyasasındaki büyümeye dikkat çekilen raporda, pazarın spekülatif yapısını koruduğu vurgulandı.

Raporda kripto paralarla ilgili bölümlerde şu ifadeler kullanıldı:

“Finansal varlık fiyatı gelişmeleri, bazı piyasalarda aşırı değerleme endişelerini artırarak piyasa düzeltmelerinin olasılığını artırıyor. Tarihsel olarak düşük reel getiriler ve yüksek değerlemelerin birleşimi, alt-yatırım sınıfı tahvilleri ve bazı hisse senedi piyasalarını olumsuz faiz oranı ve büyüme şoklarına karşı savunmasız bırakmaktadır.

Beklenenden daha zayıf bir ekonomik toparlanma, yükselen piyasa ekonomilerindeki olumsuz gelişmelerden kaynaklanan yayılmalar, finansal olmayan kurumsal sektörde stresin yeniden yoğunlaşması veya ileriye dönük para politikası patikasına ilişkin piyasa beklentilerinde ani ayarlamalar piyasalarda bir düzeltmeyi tetikleyebilir.

Ayrıca, halihazırda beklenenden daha kalıcı enflasyonist baskılar, nominal getirileri daha yükseğe itebilir ve bu da değerlemeleri baskı altına alabilir. Çekirdek pazarların ötesinde, kripto varlık pazarları gibi bazı daha egzotik pazar segmentleri de, stabilcoinlerin artan popülaritesi ile kripto varlık ve geleneksel finansal piyasalar arasındaki bağlantıları artırarak spekülatif oynaklık nöbetlerine tabi olmaya devam ediyor.

Kripto varlık piyasalarının önemi ve karmaşıklığı arttı ve piyasa değeri spekülasyon nöbetlerine tabi. Stabilcoinlerin artan popülaritesi, kripto varlık ve geleneksel finansal piyasalar arasındaki bağlantıları güçlendirdi.

Ayrıca “merkezi olmayan finans” (DeFi) adı altında kripto tabanlı bir piyasa altyapısının geliştirilmesi, kripto varlık piyasalarının karmaşıklığını artırmıştır. DeFi tipik olarak borç verme, sigorta, kripto varlıkları takası, türev platformları ve stake gibi finansal hizmetleri kapsayan akıllı sözleşmelerin kullanımını içerir.”

Özel haberler, analizler ve on-chain verileri için Telegram grubumuzu, Twitter hesabımızı ve Youtube kanalımızı hemen takip edin! Ayrıca Android ve IOS Uygulamalarımızı indirerek canlı fiyat takibine hemen başlayın!