Erdoğan: Yasakların Bir Kısmı Kaldırıldı, 65 Yaş İçin Yeni Kararlar

Kabine toplantısı 3 saat sürerken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde görüşmeler yapıldı. Bakanlar, Erdoğan’a coronavirüse bağlı konularda bilgi üzerine bilgi verirken Erdoğan’ın bu dönemden başarı ile çıkılması için yeni kararlar alınmasında öncü rol oynadığı belirtildi.

Erdoğan, açıklamasında vatandaşların gerek sağlık, gerek ekonomik, gerekse sosyal olarak bazı sorunlar yaşamalarının önüne geçilmesi için çalışmalarını sürdürdüklerine değinerek son dönemde ortaya çıkan istenmeyen toplu görüntüler ile ilgili olarak da günler sonra önemli bir açıklama yaptı.

Görüntülerin her zaman olabilecek değil, istisna görüntüler olduğuna inandıklarını doğrulayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Maskeden solunum cihazına bu mücadeleyi yürütmek için tüm imkanlara sahibiz. Hizmete açtığımız hastanelerin yatak ve yoğun bakım sayısı, ülkelerin toplamıyla yarışacak sayıdadır.” ifadelerini kullandı.

Görüntülerle ilgili olarak “Zaman zaman istemediğimiz görüntülere şahit oluyoruz. Ancak bu görüntülerin istisna olduğu kanaatindeyim. Üretim ve ticaret ilişkilerinde ülkemizin önce çıkması için hem sağlık hem de ekonomik tedbirleri sıkı tutmak mecburiyetindeyiz.” ifadesi ile vatandaşların tüm önlemlere dikkat etmesi ve kurallara uyması gerektiğine değinen Erdoğan, vatandaşların önlemlere uymaması durumunda yasakların yeniden uygulanabileceğine işaret etti.

18 yaş altı çocukların bundan sonra aileleri yanlarında olmak şartı ile her zaman sokağa çıkabileceklerine değinen Cumhurbaşkanı, “65 yaş ve üstü vatandaşlarımız 10.00 ila 20.00 saatleri arasında dışarı çıkabilecektir her gün.” dedi.

65 yaş ve üzeri vatandaşlar akşamüstü saatlerine kadar sokakta kalabilecek iken 20.00’den sonra ise sokaklarda olmalarına izin verilmeyecek. Şehirler arasında uygulanan kısıtlamaların bu durumda geçerli olup olmadığı merak edilirken nikah salonları 15 Haziran’da, düğün salonları ve sinema gibi yerler ise 1 Temmuz 2020 tarihinde -coronavirüs önlemleri alınmaya devam ederek- açılacak.

Vatandaşların gerekli önlemleri alması yönünde uyarılarda bulunan Erdoğan, özellikle de kısa süre içerisinde coronavirüsü vakalarının biraz artmış olmasına rağmen bu konuyu yakından takip ettiklerine değindi. Bir süredir Türkiye’de ve dünyada etkili olan coronavirüs vakalarının giderek artabileceği ve son dönemde vatandaşların sürekli bir araya gelmesinden ötürü 2. dalganın gelebileceği yorumları hakkında ise hükumetten herhangi bir basın açıklaması yapılmadı.

Erdoğan, milli parklar ve bahçelerin bu süre içerisinde 65 yaş ve üzeri ile 18 yaş ve altı vatandaşlar için ücretsiz olacağını, bu vatandaşların herhangi bir ücret ödemeden bu yerleri ziyaret edebileceklerini resmî olarak kararlaştırdıklarını açıkladı.

Ayrıca, yapılan açıklamalarda vatandaşların corona virüsü önlemleri kapsamında 22.00’a kadar açık olan kafe ve restoran gibi yerlere 00.00’a kadar açık kalması yönünde karar alındığı belirtilirken, ekonomik konularda da önlemlerin sürdürüldüğü ifade edildi. Erdoğan, “Sonuç olarak 2020 yılında dünya genelinde büyük üretim kayıpları, işsizlik oranlarında yükselişler bekleniyor. Hükumetler ve merkez bankaları finansı desteklemek amacıyla önlem paketleri açıkladı. Özellikle ABD’de ve Avrupa’da oldukça yüksek miktarda açıklanan destek paketlerine rağmen ekonomideki düzelmenin yavaş olduğu görülüyor. Kamu yardımlarının da ekonomilere ağır bedellerin getireceğini gösteriyor. Ekonomide hızlıca aldığı tedbirlerle Türkiye, salgının etkisini en aza indirmeyi başarmıştır. Sağlam ekonomik yapı sayesinde tüm vatandaşlarına ücretsiz tedavi imkânı sağlayan nadir ülkelerden olduk.” dedi.

Özel haberler, analizler ve on-chain verileri için Telegram grubumuzu, Twitter hesabımızı ve Youtube kanalımızı hemen takip edin! Ayrıca Android ve IOS Uygulamalarımızı indirerek canlı fiyat takibine hemen başlayın!