Ethereum’da Uzun Süredir Beklenen Gelişme: Ölçeklenebilirlik Sorunu Çözülüyor Mu?

Matter Labs, Ethereum (ETH) ölçeklendirme çözümü zkSync’i mainnet üzerinde “baby alpha” aşaması olarak adlandırdığı bir aşamada başlattı, yani erişim başlangıçta çok kısıtlı olacak.

zkSync, Ethereum’un Ölçeklenebilirlik Sorununa Çözüm Olmayı Hedefliyor

zkSync 2.0’ın piyasaya sürülmesiyle birlikte ağ, şu anda kullanımda olan test ağının ötesine geçerek akıllı sözleşmelere ev sahipliği yapma becerisine kavuştu ve geliştiricilerin DeFi protokollerini, NFT’leri ve diğer uygulama türlerini dağıtmasına izin verdi.

Bu lansman, ölçeklendirme çözümünün zero-knowledge teknolojisini kullanması ve aynı zamanda Ethereum uygulamalarıyla yerel olarak uyumlu olması nedeniyle çok uzun zamandır bekleniyordu. Bu uyumluluk, geliştiricilerin uygulamaları Ethereum ana ağından zkSync’e taşımasını kolay ve hızlı hale getirecek. Teknik açıdan buna “zk-EVM” deniyor.

Araştırma analisti olan Arnold Toh konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“zkSync 2.0 lansmanı, kullanıma girecek ilk zkEVM olacak ve bu da muhtemelen en ideal zkEVM yarışını başlatacak.

zkEVM olgunlaştıkça, Ethereum topluluğunun önemli bir bölümünü bünyesine katabilecek ve Ethereum için çok ihtiyaç duyulan ölçeklendirmeyi sağlayabilecektir.”

Ağ, ilk ay boyunca kullanıma açık herhangi bir harici uygulama olmadan çalışacak ve herhangi bir harici katılımcı da ağı kullanamayacak. Ekip, ilk aşamanın yalnızca stres testi ve güvenlik çalışmaları için olduğunu açıkladı.

Bu tamamlandıktan sonra, bir sonraki aşama “fair alpha” olarak adlandırılıyor. Bu aşamada geliştiriciler zkSync’e bağlanabilecek ve ağ üzerinde bir şeyler inşa etmeye başlayabilecekler. Hacim bakımından en büyük merkezi olmayan borsa olan Uniswap gibi DeFi protokolleri de dahil olmak üzere 100’den fazla proje uygulamalarını zkSync 2.0’a yerleştirmeye ilgi gösterdi.

Son aşama, ağın herkese tamamen açık olduğu zaman olacak. Bunun yıl sonunda gerçekleşmesi bekleniyor.

*Yatırım tavsiyesi değildir.

Özel haberler, analizler ve on-chain verileri için Telegram grubumuzu, Twitter hesabımızı ve Youtube kanalımızı hemen takip edin! Ayrıca Android ve IOS Uygulamalarımızı indirerek canlı fiyat takibine hemen başlayın!