FED Araştırmacıları Bir Kripto Makalesi Yayınladı!

Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) bir araştırma ekibi, geçtiğimiz hafta kripto paralara dair yapılan bir araştırmayı yayınladı. Araştırmada özellikle merkeziyetsiz finans (DeFi) ve kripto paraların istikrarına dikkat çekildi.

Raporda ilk olarak, Lael Brainard tarafından daha önce gündeme getirilen “kripto paralara sıkı denetim” regülasyonlarına atıfta bulunuldu.

Raporda, kripto paraların hala regüle edilmediği, dolayısıyla likidite, sermaye ve şeffaflık konularında kafalarda soru işaretleri oluştuğu belirtildi.

“Kripto para ekosistemi, finansal açıkların oluşması için mükemmel bir zemine sahip. Ayrıca kripto paraların arkasında net bir teminat, bir sorumlu da bulunmuyor. Kripto paralar, artık geleneksel finans sektörü ile de bağlantılı. Kripto varlıklarda yaşanacak olan bir istikrar problemi, bütün finans alanlarını olumsuz etkileyecektir.”

Araştırmacılar, kripto paraların geleneksel finans ile olan bağlantısından ise oldukça rahatsız. Kripto paraların, gelecekte finansal istikrar risklerini daha da art ıracağını düşünüyorlar.

DeFi Sektörünün Geleceği

FED araştırmacıları, merkeziyetsiz finans (DeFi) sektörüne ayrı bir parantez açtı. “Merkezi Olmayan Finans (DeFi): Dönüştürücü Potansiyel ve İlişkili Riskler” adlı raporda, DeFi sektörü hakkında genel bir yorum yapıldı.

Araştırmacılar, DeFi sektöründen kısaca şu şekilde bahsetti:

“Kamuya açık, merkeziyetsiz blockchainler üzerinde kurulan finans platformları, kripto paraların gelişimi ile ortaya çıktı. Devletlerin haberinin, bir kuralının dahi olmadığı finans platformları, istikrar için büyük bir sorun.”

Kripto paralar gelişmeye devam ederken, devletler bu alanın regüle edilmesini artık ciddi olarak planlıyor. Ancak devletlerden, kurumlardan ve sansürlerden tamamen bağımsız olan bu alanın nasıl regüle edileceği hala büyük bir soru işareti.

Özel haberler, analizler ve on-chain verileri için Telegram grubumuzu, Twitter hesabımızı ve Youtube kanalımızı hemen takip edin! Ayrıca Android ve IOS Uygulamalarımızı indirerek canlı fiyat takibine hemen başlayın!