Fed Başkanı Powell’dan CBDC’lere İlişkin Açıklama Geldi!

Fed Başkanı Jerome Powell bugün katıldığı sanal bir konferansta merkez bankalarının çıkaracağı dijital paralara (CBDC) ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Dijital paralar ile itibari paraların bir arada var olması gerektiğini ifade eden Powell bu konuda çalışma yürüten bir kuruldan bahsetti.

Basel Bankacılık Denetleme Komitesi’nin ev sahipliğini yaptığı konferansta konuşan Powell, Uluslararası Ödemeler Bankası ve Fed ile birlikte 7 merkez bankasından oluşan bir kurulun hazırladığı rapora atıf yaptı.

“Raporda vurgulanan üç temel ilkeden birisi CBDC’ler ile nakit ve diğer para türlerinin esnek ve yenilikçi bir ödeme sisteminde bir arada bulunması gerektiğidir. Küresel ödemeler sistemindeki gelişmeler sadece kamu tarafından değil özel sektörden de gelecektir.”

Powell’ın açıklamalarına göre hali hazırda ABD merkez bankası tarafından çıkarılacak bir dijital paranın deneyleri Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) devam ediyor.

Geçtiğimiz aylarda CBDC’ler ile ilgili açıklama yapan Powell dijital dolar için aceleci davranmayacaklarını ve bu adımı atan ilk merkez bankası olmayacaklarını ifade etmişti.

CBDC’ler daha hızlı, daha ucuz, daha şeffaf ve daha kapsayıcı bir ekosistemi kurmak için iyi bir alternatif olsalar da ülkelerin bu konudaki çekinceleri devam ediyor.

Birçok ülke, para politikasının dengede tutulamayacağına ve ülkelerin ekonomik mahremiyetlerinin zarar görebileceğine ilişkin endişe taşıyor.

Powell’ın bu açıklamaları CBDC’lerin kabullenilmesinde gelinen aşama bakımından önem arz ediyor.

Özel haberler, analizler ve on-chain verileri için Telegram grubumuzu, Twitter hesabımızı ve Youtube kanalımızı hemen takip edin! Ayrıca Android ve IOS Uygulamalarımızı indirerek canlı fiyat takibine hemen başlayın!