FED Üyesi Kashkari’den Faiz Açıklaması Geldi: Sonraki Toplantıda Yükseltecekler Mi?

Minneapolis FED Başkanı Neel Kashkari, yetkililere geçmiş faiz artışlarının etkilerini ve enflasyon görünümünü değerlendirmeleri için daha fazla zaman tanımak amacıyla bir sonraki merkez bankası toplantısında faiz oranlarının sabit tutulmasını destekleyebileceğini söyledi.

“Bundan Sonra Biraz Daha Yavaş İlerleyebiliriz”

Verdiği bir röportajda ” Bundan sonra biraz daha yavaş hareket edebileceğimiz fikrine açığım” dedi.

FED, enflasyonla mücadele için geçtiğimiz yıl içinde gösterge federal fon oranını hızla artırmış ve son olarak bu ay %5 ile %5.25 aralığına yükselterek son 16 yılın en yüksek seviyesine ulaştırmıştı.

Yetkililer, 13-14 Haziran’daki politika toplantısında faiz artırımına gidip gitmeme kararının ucu ucuna olabileceğini belirttiler. Yetkililerin bir kısmı enflasyon ve ekonomik aktivitenin faizleri sabit bırakmayı haklı çıkaracak kadar yavaşlamadığını söyledi. Ancak FED Başkanı Jerome Powell da dahil olmak üzere diğerleri, hızlı faiz artışlarının potansiyel gecikmeli etkilerini daha iyi incelemek için bir faiz artışını atlayabileceklerini ima ettiler.

Kashkari yaptığı açıklamasının devamında şunları söyledi:

“İşimizin tamamlandığı yönündeki her türlü ifadeye karşı çıkarım. Komite daha fazla bilgi almak istediğimiz için bir toplantıyı pas geçmeyi tercih ederse, bunun neden mantıklı olduğunu tartışabilirim.

Daha fazla bilgi almak için faiz oranlarını değiştirmemek, benim gözümde ‘Hey, işimizin bittiğini düşünüyoruz’ demekten çok farklı.”

Kashkari, FED’in hızlı faiz artışlarının gecikmeli etkisine ve Mart ayından bu yana üç orta ölçekli kredi kuruluşunun iflas etmesinden kaynaklanan yüksek banka fonlama maliyetlerinden kaynaklanan potansiyel bir kredi sıkışıklığına karşı hassas olduğunu söyledi.

Kashkari ayrıca, enflasyon yetkililerin umduğu kadar hızlı düşmese de “düşüyor gibi görünüyor” dedi:

“En azından daha kötüye gitmiyor. Buna bir de bankacılık sektörüne ilişkin belirsizlikleri eklerseniz, stresler gerçekten geride mi kaldı? Ortaya çıkacak daha fazla stres var mı? Bence bu bize ‘Hey, biraz daha yavaş gidelim’ demek için bir neden veriyor.”

*Yatırım tavsiyesi değildir.

Özel haberler, analizler ve on-chain verileri için Telegram grubumuzu, Twitter hesabımızı ve Youtube kanalımızı hemen takip edin! Ayrıca Android ve IOS Uygulamalarımızı indirerek canlı fiyat takibine hemen başlayın!