G20’nin Finans Sorumlusu Financial Stability Board (FSB), Kripto Paralar Hakkında Açıklama Yaptı!

G20 Financial Stability Board (FSB) tarafından hazırlanan yeni bir rapor, merkeziyetsiz finans (DeFi) dünyasını hedef alıyor ve “hızla gelişen” bu kripto para alanının “geleneksel finanstan önemli ölçüde farklı olmadığını” ekliyor.

FSB, tüm büyük G20 ekonomilerini temsil eden ve dünyanın finansal sistemi hakkında tavsiye ve öneriler yayınlayan uluslararası bir organizasyondur.

FSB, Kripto Para Alanı ile İlgili Detaylı Bir Rapor Yayınladı

Raporda, “Geleneksel finans sisteminin bazı işlevlerini kopyalamaya çalışan DeFi, bu sistemin kırılganlıklarını devralabilir ve artırabilir” deniyor.

Geniş kapsamlı rapor, geleneksel finans ile benzerliklere değinmenin yanı sıra, bu alanın “gerçek merkeziyetsizlik derecesini”, kripto köprülerinin tehlikesini ve DeFi’nin uygulamalarının temelini oluşturan akıllı sözleşmelerde bulunan hataları eleştiriyor.

Bununla birlikte FSB, “en endişe verici” güvenlik açığının, borç verme platformları ve stablecoin’lerdeki “ani fon çekim riski” olmaya devam ettiğini savundu.

Raporda, “Protokol tasarımına bağlı olarak katılımcılar arasında eşit olmayan bir şekilde uygulanabilen akıllı sözleşmelerdeki teminatın otomatik olarak tasfiye edilmesi, DeFi’deki kaldıraç dinamiklerinin özellikle yıkıcı olabilmesinin başlıca nedenidir” deniyor.

Buna karşılık, geleneksel finans ve onun yasal danışmanlar ağı, “düzenli tasfiye” yoluyla bu tür aksaklıklardan kaçınıyor. FSB ayrıca, DeFi’deki kaldıraç miktarını ölçmenin “ölçülmesi zor” olduğunu ve kuruluşun “teminat zincirleri” olarak adlandırdığı şeyi belirlemeyi özellikle zorlaştırdığını söyledi.

FSB’nin zafiyetler ve riskler listesi, “geleneksel finans ve reel ekonomiyi” etkiledikleri için örgütü endişelendiriyor.

Bu nedenle rapor, DeFi’nin FSB’nin denetim sistemine dahil edilmesini ve mevcut düzenleyici rejimlerin “DeFi’ye özgü riskleri kabul edecek şekilde geliştirilip geliştirilmeyeceğinin” belirlenmesini tavsiye ediyor.

*Yatırım tavsiyesi değildir.

Özel haberler, analizler ve on-chain verileri için Telegram grubumuzu, Twitter hesabımızı ve Youtube kanalımızı hemen takip edin! Ayrıca Android ve IOS Uygulamalarımızı indirerek canlı fiyat takibine hemen başlayın!