Gary Gensler’dan Kritik Bir Kripto Para Borsaları Açıklaması Geldi!

Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) başkanı Gary Gensler, kısa bir süre önce yaptığı açıklamasında kripto para alım satım platformlarının SEC’e borsa olarak kaydedilmesini sağlamak için yollar aradıklarını açıkladı.

Gary Gensler, Coinbase gibi Bitcoin ve kripto platformlarına aylardır SEC kaydolmaları çağrısında bulunuyor ve bu platformların yasal olarak menkul kıymet tanımına uyan varlıkların alım satımına aracılık ettiğini iddia ediyordu.

Kripto borsaları ise bu çağrıları reddetti. Borsalar menkul kıymet satışı yapmadıklarını ve bu yüzden SEC regülasyonunun kendilerine uygulanamayacağını iddia ediyor.

“Kripto Para Borsaları, Geleneksel Borsalara Benzer Şekilde Regüle Edilmeli”

Pennsylvania Üniversitesi’nin düzenlediği bir etkinlikte konuşan Gensler, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Bu kripto para platformları, geleneksel regüle edilen borsalara benzer roller oynuyor. O yüzden yatırımcıların korunmasının da aynı şekilde uygulanması gerekiyor.”

Kripto alım satım platformları kendilerini borsa olarak tanımlasa da regüle edilen menkul kıymet borsalarından daha farklı işliyorlar.

Hisse senedi piyasasında yatırımcı, satın almak istediği ya da satmak istediği bir hisse senedi için emiri bir broker aracılığı ile veriyor.

Bu broker verilen emri bir borsaya iletiyor ve borsada bu emir alıcı ile satıcıyı buluşturuyor ya da kayıtlı bir piyasa yapıcıya yönlendiriyor.

Bununla birlikte kripto piyasalarında ise alım satım platformları bireysel yatırımcılar ile direkt olarak etkileşime giriyor.

Müşterilerinin varlıklarını onlar için tutuyor ve piyasa yapıcı rolü üstlenerek yapılan ticaretin karşı tarafında da yer alabiliyor. SEC, yaptığı açıklamasında bu durumun yeni potansiyel riskler ve çatışmalar yarattığını söyledi.

SEC, Kripto Platformlarının Düzenlenmesi İçin CFTC ile Birlikte Çalışacak

Gary Gensler, SEC ekibinden kripto para platformlarının borsa olarak kaydedilmesi ve müşterilerin varlıklarının korunması için yeni yollar üzerinde çalışmalarını istedi.

Gensler yaptığı açıklamasında kripto borsalarının, müşteri varlıklarını tutma ve piyasa yapıcı olma hizmetlerini diğer faaliyetlerinden ayırmalarının gerekebileceğini belirtti.

Gensler ayrıca, hem kripto tabanlı menkul kıymet tokeni satışı hem de emtia tokeni satışı yapan platformlar için ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC) ile birlikte çalışılacağını da ifade etti.

*Yatırım tavsiyesi değildir.

Özel haberler, analizler ve on-chain verileri için Telegram grubumuzu, Twitter hesabımızı ve Youtube kanalımızı hemen takip edin! Ayrıca Android ve IOS Uygulamalarımızı indirerek canlı fiyat takibine hemen başlayın!