Google’a Verilen 4 Milyar Dolarlık Ceza Kripto Para Sektörünü Tehdit Edebilir Mi?

Hukuk uzmanları Google’ın 4.34 milyar Euro’luk cezasının Web3 protokollerini olumsuz etkileyebileceğini söylüyor.

Google’a Verilen Büyük Ceza Web3 Protokollerini Geliştiren Uzmanları Zora Sokabilir

Geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir Avrupa Birliği (AB) mahkeme kararıyla, dünyanın en büyük rekabet ihlali cezalarından biri onaylanmış oldu.

Bu karar geleceğin Web3 açık kodlu protokol geliştirme uzmanları için de bir uyarı niteliği taşıyor.

Görünürde Web 2.0’ın devlerinden biri olan Google’ı hedef alan AB yargıçları, bu kararla açık kaynak geliştiricilerinin de hareket alanını kısıtlamış oldu.

Söz konusu dava, 2018 yılında arama devi Google’ın alt şirketi olan Alphabet’in, Android telefonları Google uygulamasını yüklemeye zorladığının tespit etmesiyle başlamıştı.

Bu olaydan dolayı şirkete 4.34 milyar Euro’luk rekor bir yaptırım uygulanmıştı.

Hollanda’daki Amsterdam Hukuk ve Teknoloji Enstitüsü’nde hukuk doçenti olan Schrepel, bir şirketin işletim sistemi, platform veya toplayıcı geliştirmesi durumunda, bunu önceden cihazlara yüklemesinin mahkemenin Android kararına göre suç olacağını söyledi.

Mahkeme, uygulama uyumsuz sürümler nedeniyle ekosistemin çöküşünü önlemek için uygulansa bile, pazara erişimi sınırladığı için bunu kötüye kullanım olarak değerlendiriyor.

Kripto destekçilerinin bazıları, Web3 sistemlerinin nasıl çalışması gerektiğini yasallaştırma ya da dava konusu yapma girişimlerine karşı çıkıyor.

Bitcoin destekçileri geçerli olması gereken tek kuralın bir protokolün temelini oluşturan kod kuralları olduğunu savunuyor.

Schrepel mahkemelerin açık kaynaklı sistemlere ilave şartlar getirerek, geliştiricileri daha az rekabetçi olan diğer modellere doğru itebileceğini belirtiyor.

*Yatırım tavsiyesi değildir.

Özel haberler, analizler ve on-chain verileri için Telegram grubumuzu, Twitter hesabımızı ve Youtube kanalımızı hemen takip edin! Ayrıca Android ve IOS Uygulamalarımızı indirerek canlı fiyat takibine hemen başlayın!

Yorumları Göster (1)