IMF’nin Kripto Para Raporu Ortaya Çıktı: ‘Ülkelere Banka Uyarıları Yapılmış!’

Uluslararası Para Fonu (IMF), G20 ülkelerini, kripto paraların yaygınlaşmasının bankaların mevduat kaybetmesine ve kredi vermeyi azaltmasına yol açabileceği konusunda daha önce uyarmıştı.

IMF G-20’yi Yaygın Kripto Para Kullanımının Bankaları Etkileyeceği Konusunda Uyarmıştı

IMF’nin Şubat ayında Hindistan’da yapılan bir toplantı sırasında G-20’ye verdiği “Kripto Varlıkların Makrofinansal Etkileri” konulu raporu, kripto dostu bankalar Signature Bank (SBNY), Silicon Valley Bank (SVB) ve Silvergate Bank’ın (SI) çöküşünden günler sonra bugün kamuoyuna açıklandı.

Raporda şu ifadelere yer verildi:

“Kripto varlıkların yaygınlaşması, para politikası, döviz kuru yönetimi ve sermaye akışı yönetimi önlemlerinin etkinliğinin yanı sıra mali sürdürülebilirlik açısından da önemli riskleri beraberinde getirmektedir.

Ayrıca, merkez bankası rezervlerinde ve küresel finansal güvenlik ağında değişiklikler yapılması gerekebilir ve bu da potansiyel istikrarsızlığa yol açabilir. Son olarak, bankalar mevduat kaybedebilir ve kredi vermeyi azaltmak zorunda kalabilir.”

Rapor, “Hindistan Maliye Bakanlığı ve uluslararası odak grubu katılımcılarıyla yapılan tartışmaların ardından” hazırlandı.

G-20’nin IMF ve Finansal İstikrar Kurulu (FSB) tarafından ortaklaşa hazırlanan ve henüz çerçevesi çizilmemiş bir sentez belgesi aracılığıyla küresel kripto kurallarının çerçevesini çizmeye karar vermesine yol açtı.

Raporda ayrıca, “belirli risklerin önemi ve uygunluğu ülke koşullarına göre farklılık gösterse de, kripto varlıklarla ilişkili birçok risk olduğu” belirtilmiştir.

Raporun en önemli temalarından biri, politika oluşturmayı kolaylaştırmak için veri boşluklarının doldurulmasına duyulan ihtiyaçtır.

Raporda ayrıca, “kayda değer risklerine rağmen kripto varlıkların, kamu sektörünün kendi politika hedefleri doğrultusunda yararlanabileceği teknolojiler geliştirdiği” belirtilmiştir.

*Yatırım tavsiyesi değildir.

Özel haberler, analizler ve on-chain verileri için Telegram grubumuzu, Twitter hesabımızı ve Youtube kanalımızı hemen takip edin! Ayrıca Android ve IOS Uygulamalarımızı indirerek canlı fiyat takibine hemen başlayın!