İsrail Baskısına Karşı Filistin CBDC’si!

Filistin ile İsrail arasında yıllardır süregelen mücadele her ne kadar tamamen dini sebeplerden ötürü gibi görünse de aslında bu çatışmaların bir diğer unsurun da İsrail’in ekonomik çıkarları olduğu yadsınamaz bir gerçek. Nitekim Filistin’de bulunan petrol, doğalgaz ve taş ocağı rezervleri bunun en açık göstergesi.

Öte yandan ülkede kendine ait bir para birimini kullanamayan Filistinliler İsrail şekeli, Ürdün dinarı ve ABD dolarına bağımlı haldeler. Hal böyle iken bağımsız bir ülke gibi dursa da aslında her açıdan İsrail’in baskıcı zulmü altında ezilen Filistin bağımsızlık mücadelesini sürdürüyor.

Ekonomik anlamda bağımsızlığını kazanmanın yollarını arayan Filistin işte tam da yukarıda bahsettiğimiz nedenlerden ötürü ulusal bir kripto para birimi çıkarmanın eşiğinde olabilir.

İkili arasında 1990’lı yıllarda imzalanan bir anlaşmaya göre kendi para birimini oluşturup kullanması yasak olan Filistin için ulusal bir dijital para birimi demek tüm bu dengelerin değişmesi anlamına gelebilir!

Filistin Para Otoritesi Valisi Feras Milhem konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu an için proje aşamasında olan CBDC’nin ülkedeki ödemeler için alternatif oluşturmasını beklediklerini kaydetti. Ancak böyle bir projeye İsrail’in karşı çıkacağı da ayrı bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor!

İsrail’in baskıcı tutumu bir yana özellikle pandemiden sonra daralma yaşayan Filistin ekonomisi şimdilik hayal olan bir kripto para biriminin hayata geçirilmesi halinde İsrail’e karşı verilen bağımsızlık mücadelesinin en önemli sembolü olabilir.

Özel haberler, analizler ve on-chain verileri için Telegram grubumuzu, Twitter hesabımızı ve Youtube kanalımızı hemen takip edin! Ayrıca Android ve IOS Uygulamalarımızı indirerek canlı fiyat takibine hemen başlayın!