Kripto Madenciliği Gelirlerini Gizleyen Nvidia’ya 5,5 Milyon Dolarlık Para Cezası

Nvidia Corporation, 2018‘de kripto para birimi madenciliğinden elde ettiği gelirleri gizlediği için 5,5 milyon dolarlık cezaya çarptırıldı.

Amerikan teknoloji donanım şirketi, 2017-2018 kripto para birimi patlaması sırasında Menkul Kıymetler Borsası Yasası’nı ihlal ettiği ve yatırımcıları yanılttığı gerekçesiyle suçlu bulundu.

Resmi makamlardan yapılan açıklamada Nvidia’nın “kripto madenciliğinin, oyun oynamak için tasarlanan ve pazarlanan grafik işlem birimlerinin (GPU‘lar) satışından kaynaklanan maddi gelir artışının önemli bir unsuru olduğunu” açıklamadığı belirtiliyor.

Oyun GPU’ları Kripto Madenciliğinde Kullanıldı

Malum olunduğu üzere 2017 yılı dijital paralar için tarihi zirvelerin yaşandığı bir yıl oldu. Piyasalar kripto pazarının benzeri görülmemiş büyümesine tanık olurken madencilik endüstrisinde de aşırı bir büyüme kaydedildi. Bu da üst düzey GPU’lar için aşırı talebe neden oldu ve sonunda kıtlığa yol açtı.

O zamanlar, GPU’lar dijital para madenciliği için en etkili araçlardan biriydi. Fiyatlar yeni zirvelere ulaşırken kripto madenciliğinin de patlaması Nvidia’nın piyasa değerinin neredeyse üç katına çıkmasına neden oldu.

Bitcoin’in fiyatı 2018’de düştüğünde ise GPU talebi de düşüş yaşadı ve 2018’in son çeyreğinde Nvidia’nın gelirinde de ciddi bir düşüşe yol açtı.

SEC Her Şeyin Farkında

SEC, Nvidia’nın oyun bölümünün 2018 yılının çeyrek gelirlerinde büyük bir gelir artışı yaşadığı ancak bu artışa katkı sağlayan madencilik satışları konusunda hissedarlara gerekli açıklamaların yapılmadığını tespit etti.

Yatırımcılar ise Nvidia’yı GPU’ya olan talebin kripto para madencilerinden değil, oyunculardan geldiğini yanlış şekilde bildirmekle suçladı. Sonuç olarak 2018’de Nvidia’nın gelirlerinde ve hisse senetlerinde tanık olunan bu düşüş yatırımcıların kayıp yaşamasına neden oldu.

SEC’e göreyse Nvidia, büyüyen oyun sektörü hakkında müşterileri yanılttı ve kazanç elde edilen asıl kaynaklar hakkında da doğru bilgiler paylaşmadı. Sonuç itibarı ile de şirket “durdurma ve vazgeçme” emrini kabul etti ve 5,5 milyon dolar para cezası ödemeyi kabul etti. SEC, cezaların ne zaman uygulanacağına ilişkin herhangi bir açıklama yapmadı.

Özel haberler, analizler ve on-chain verileri için Telegram grubumuzu, Twitter hesabımızı ve Youtube kanalımızı hemen takip edin! Ayrıca Android ve IOS Uygulamalarımızı indirerek canlı fiyat takibine hemen başlayın!

Yorumları Göster (1)

  • İyi de madencilik için kullanıldığını nereden bilsin.Varsayalım biliyor veya bilmiyor.Ben şimdi abd ye gitsem lolipop satsam bana sec insanlar bunu yemek için mi yoksa bir yerine sokmak için mi aldı derse ne bileyim ben amk...30 yaşında adamım ilk kez böyle bir şey duyuyorum.... sattığını tabik mi edecek... satarım adam ne için aldıysa aldı banene...ndvia sonraki raporu şöyle.%50 oyun için %30 maden %10 ekran kartını yastık yapmak için %10 israğili ve Amerika ürünlerine boykot olsun diye alıp alıp kırdı 🤣şaka gibi cidden... aklıma kola dökmek ve dolarları yakmak geldi ne alakaysa 🤣🤣 herhalde sec bizim hükümet gibi davrandığı içindir biri şirketlere biri halkına,🤣