Kripto Para Sektörünün Ünlü İsimleri Piyasayı Manipüle Mi Ediyor?

Kripto para camiası 10 yıldır yeni gelişen bir camia ve giderek daha fazla gelişiyor. Kimileri medyanın gücünü kullandı ve bu sektörde insanları yanlış yönlendirerek milyoner oldu, kimileri alan adları (internet sitesi adı) satın alarak zengin oldular. Ortada zengin olamayan varsa ise onlarda yatırımcılar oldu. Yatırımcılar kazanç elde etmesine etti ama kendilerine öneri verenler kadar kazanamadılar, aksine öneri verenlerin piyasayı manipüle ettiği gündeme bile getirilmedi. Bugün başta Asya ve ABD olmak üzere kripto para camiasında tanınan birçok isim var ama ilk 20 isim kripto para sektörünün en fazla ‘kaymağını yiyen’ kesim oldu.

Bazıları borsa sahibi oldukları için, bazıları internet sitesi sahipleri oldukları için, bazıları ise absürt yorumları ile ‘bir öneri olsun bana yeter, yoksa ben bir şey yapamam’ diyenleri kandırarak absürt önerileri ile kendilerine çekti yatırımcıları.

Bu kişilerin kripto paralar hakkında dedikleri artık tutmuyor. Geçtiğimiz günlerde ünlü kripto para analistleri 1 gün içerisinde hiç vakit kaybetmeden ”Bitcoin en dip fiyatı 10.000 dolar hemen alım yapılabilir” demiş ardından ise Bitcoin 8.000 dolara kadar gerilemişti. Tam da bu yüzden son dönemde başta analistler olmak üzere kripto para birimi camiasının ünlü olmuş isimlerinin ne dediklerine bakmadan hareket ediyorlar. Piyasada ünlüler değil, ünsüzler sektörü yönetiyor.

Piyasada kripto para balinası olarak adlandırılan kişiler ünlülerin ne dediklerine göre hareket etmedikleri için hiçbir tahmine güvenmemek, kripto para balinalarının bugün istediklerinde Bitcoin fiyatını rekora da çıkarabilecek, en dip seviyeye de indirebilecek olduğuna dikkat etmek gerekiyor.

Kime inanacağız?

Kimseye. Tek kelimeyle kimseye. Siz bugün altın yatırımı yapacak olsanız kuyumcuya ”gelecek 1 yıla altın ne kadar olur?” diye sorduğunuz zaman net bir yanıt alabilir misiniz? Alamazsınız. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’na ”1 yıl sonra dolar kuru ne kadar olur?” diye sorsanız net bir yanıt alabilir misiniz? Alamazsınız. Kripto paralar için de durum farklı değil. Eğer birileri kripto para birimlerinin ne kadar olacağını biliyor olsaydı başkalarına öneri vermeye ve medyatik olmaya hiç mi hiç ihtiyaç duymaz ve zenginliğine zenginlik katardı.

*Bitcoinsistemi.com görüş içeriklerine katılmıyor olabilir, görüş içerikleri ilgili yazarın kendi görüşleridir.

Özel haberler, analizler ve on-chain verileri için Telegram grubumuzu, Twitter hesabımızı ve Youtube kanalımızı hemen takip edin! Ayrıca Android ve IOS Uygulamalarımızı indirerek canlı fiyat takibine hemen başlayın!