Kripto Para Piyasasındaki Düşüş ile Bir Stablecoin 1 Dolara Olan Sabitliğini Kaybetti!

Normal şartlarda değeri 1 dolara sabitlenmiş olması gereken stablecoin USDN, bu değerden %9 değer kaybederek 0.91 dolara kadar geriledi. Bununla birlikte coin bu yazının yazıldığı anlarda kısmi olarak toparlandı ve 0.97 dolardan işlem görüyor.

USDN fiyatındaki düşüşü gösteren günlük CoinMarketCap grafiği.

USDN, Waves (WAVES) tarafından destekleniyor ve Waves protokolünün temel konsensüs algoritmasının stake modelinden yararlanıyor.

USDN Stablecoininin Arkasındaki WAVES Altcoininde de Düşüş Var

CoinMarketCap verilerine göre WAVES bu yazının yazıldığı anlarda son 24 saatteki %7.52’lik gerilemesiyle birlikte 4.68 dolar seviyesinde bulunuyor.

USDN’yi destekleyen temel altcoin WAVES’in günlük zaman grafiği.

Şirket kurucusu Sasha Ivanov, algoritmaya ilişkin endişelerini daha önce dile getirmişti:

“Algoritma üzerinde çalışmamız gerekiyor. Şu anda yaşanan durum bir nevi kaçınılmazdı, tüm sistemin test edilmesi anlamına geldi.”

Mayıs ayında 83 milyar dolarlık Terra ve TerraUSD ekosisteminin çökmesiyle birlikte stablecoinler tüm kripto para piyasasının gündeminden düşmez oldu.

Analistler USDN’nin desteğinin WAVES aracılığıyla gerçekleştiğini ve şu anda yaklaşık %14 oranında desteklendiğini, bunun da “UST ile neredeyse aynı senaryoyu” yaşadığını söyledi.

Kripto yield platformu Midas’ın CEO’su Iakov Levin gönderdiği bir mesajda şunları söyledi:

“Bir hafta kadar önce, USDN ekibi yaptığı SURF tokeni satın alımı ile birlikte rezervlerinin yeniden sermayelendirme mekaniğini iyileştirmişti. Bu oran ne kadar düşük olursa tokenin fiyatı da o kadar düşük oluyor.”

Levin, bu token ile yapılan tüm alımlar USDN desteğine eklense de, bu hareketin likidite sağlayarak stablecoin’lerin sabitini desteklemek için ikincil bir coine güvenmesinin UST’ye benzer bir model oluşturduğunu söyledi. Yaklaşan Ethereum Merge’ü de düşen likiditenin bir nedeni olarak gösterildi.

Levin, açıklamalarına şöyle devam etti:

“Herkes Ethereum Merge yükseltmesine hazırlanmakla meşgul. Likidite doğal olarak düşüyor. Hiç kimse başka bir algoritmik stablecoin’i desteklemeye istekli değil. Bu model potansiyel olarak korkunç sonuçlara ve sabitlemenin aşırı kırılganlığına yol açıyor.”

*Yatırım tavsiyesi değildir.

Özel haberler, analizler ve on-chain verileri için Telegram grubumuzu, Twitter hesabımızı ve Youtube kanalımızı hemen takip edin! Ayrıca Android ve IOS Uygulamalarımızı indirerek canlı fiyat takibine hemen başlayın!