Merkez Bankası’nın TBMM’ye Sunduğu Raporda Dikkat Çeken Başlıklar!

Thodex ve Vebitcoin borsalarında yaşanan vurgun sonrası kurumların ilgisi kripto paralara yöneldi. Daha fazla mağduriyet oluşmaması için kripto paralar üzerine raporlar hazırlanmaya başlandı.

Kripto paralar konusunda ilk yönetmeliği çıkaran ve kripto varlığı tanımlayan Merkez Bankası’da TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’na “kripto varlıklar raporu” adı altında bir rapor sunmuştu. Bu rapora ilişkin ortaya çıkan yeni bilgiler Merkez Bankası’nın bazı tespitlerini ortaya koydu.

Raporda kripto paraların alımı, kullanımı ve satışı hakkında şu tespitlere yer verildi.

-Türkiye’de yerli ve yabancı 40 adet kripto varlık satış platformu var.

-Bu platformların dışında ATM’lerden ve kripto para bürolarından da alım-satım yapılabiliyor. Türkiye’de dokuzu İstanbul birisi İzmir olmak üzere 10 adet ATM bulunuyor.

-Bu ATM’lerden yapılan işlemlerin 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun kapsamında değerlendirilmesi için inceleme başlatıldı.

-Türkiye’de bulunan platformlar aracılığıyla 6 Mayıs itibariyle 28 Milyar TL işlem hacmi gerçekleştirildi. Küresel platformların verilerine ulaşılamadığı için Türkiye’deki net hacmi işlem bilinmiyor. Ancak bu rakamın çok üzerinde olduğu düşünülüyor.

-Kara paranın aklanmasının önüne geçmek için 1 Mayıs 2021 itibariyle kripto varlık platformlarına kimlik doğrulama gibi zorunluluklar getirildi.

-Fiyatların astronomik düzeyde oynak olması ve kısa zamanda gelir getirisinin yüksek oluşu gibi nedenler kripto varlıkları cazip hale getiriyor. Türkiye’deki yatırımcılar kripto varlıkları yatırım aracı olarak görüyor.

16 Nisan’da yayınlanan yönetmeliğin gerekçesi raporda şu ifadelerle açıklandı:

“Kripto varlıklar yapıları gereği işlemlerin takibinin oldukça zor olması ve işlemin taraflarının bilinme yükümlülüğü bulunmaması nedeniyle yasa dışı faaliyetler için kullanılabilmektedir.

Özellikle gizlilik kripto varlıkları olarak isimlendirilen bir çeşit kripto varlıklar sadece işlemin tarafları tarafından görünmesine ve tarafların birbirleri tarafından bilinmesine gerek olmadan işlemlerin gerçekleştirilmesine olanak sağlamaktadır. Bu tür durumlarda, bahse konu varlıkların suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanı başta olmak üzere çeşitli yasa dışı faaliyetin gerçekleştirilmesi amacıyla kullanılması mümkün olabilmektedir”

Özel haberler, analizler ve on-chain verileri için Telegram grubumuzu, Twitter hesabımızı ve Youtube kanalımızı hemen takip edin! Ayrıca Android ve IOS Uygulamalarımızı indirerek canlı fiyat takibine hemen başlayın!

Yorumları Göster (2)

  • olm birisi bizim vekillere filan kiripto ile ödeme mi yaptı ''terörizmin finansmanı başta olmak üzere çeşitli yasa dışı faaliyetin gerçekleştirilmesi amacıyla kullanılması mümkün olabilmektedir” demişler sülo bu işin arkasından da sen çıkmazsın inş. :D