Ripple (XRP) ne olacak? – Tartışma Konusu

Ripple fiyatını herkes bilir ki son birkaç haftadır gündemin en kritik olan, en fazla değer kazandıran hale gelen kripto para birimiydi. Birkaç hafta geçmeden sadece 1 hafta etkili olan Ripple bir anda olduğu yerden en az 0.15 dolarlık kayıp yaşadı ve yatırımcılarına olumsuz mesaj verdi. 0.58 dolar seviyesine geçtiğimiz 2 hafta içerisinde yükselen ve 2. sırada bulunan dünyanın en büyük 2. kripto para piyasa hacmine sahip Ethereum’u geride bırakarak 2. sıraya bile çıkmıştı.

Bu çıkış son derece kısa sürmüş ve son derece kısa sürmesinden daha ötede yatırımcılar tarafından fark bile edilmeden hemen anıda düşüş yaşanmıştı. Ripple fiyatında yaşanan bu dalgalanmaların etkisi 1 hafta kadar sürmüş olsa bile bu süreçte yatırımcılarına kazandırdığı tutarlara bakıldığında ise son ayların en iyi kazandıran kripto para olduğu görülmüştü. Yatırımcılar Ripple satın almaya, Bitcoin’i geçecek olduğunu inanmaya başlamışken bir anda yaşanan fiyat düşüşleri sonunda bugün 0.58 dolardan geldiğimiz noktada güncel Ripple fiyatı 0.39 dolara kadar geriledi.

0.39 dolar seviyesinde kısa bir süre kaldıktan hemen sonra 0.40 dolar ila 0.42 dolar seviyesi arasına yükselen Ripple bu seviyeyi de pek fazla koruyamadı ve 0.41 dolar seviyesinde kalarak birkaç gündür yatırımcılarına ”yükselmiyorum” mesajı vermeye başladı. 0.58 dolardan yaşanan bu gerileme sonucunda kayıp oranı en düşük fiyat üzerinden görülür ise 0.19 dolar olarak belirlendi.

Bitcoin satıp, Ripple’a geçenleri neler bekliyor?

Ripple’ın 1 dolar olacak olduğu beklentisi ile hareket eden ve bu şekilde hareket etmesinin cezasını çeken yatırımcılar var. Bitcoin’deki tüm varlıklarını bir an içerisinde satan ve satış sonrasında kripto para piyasasında en büyük kripto paranın Ripple olacak olduğunu iddia edenlere ve kendi düşüncelerine inanan yatırımcıların 1 dolarlık beklentisinin gerçek olmaması sonucunda en yüksek seviye olan (son birkaç ay için) 0.58 dolardan Ripple yatırımı yapmaları beraberinde en az %20 oranında kayıplar getirdi.

Sadece son 30 günlük süreye bakılacak olursa Bitcoin’deki varlıklarını satarak Ripple’a geçenlerin bu süreçte satış yaptıkları zarar oranı dışarıda bırakılıp Ripple’dan 0.58 dolardan alım yapıp beklemeye geçen yatırımcının zararı bugün en az %20 oranında ve bu oran bazı etkenlere göre, Bitcoin varlığının ne kadar düşük fiyattan satıldığına göre daha fazla artabilir.

Bitcoin’i tercih etmek yerine Ripple’ı tercih ederek hata yaptığını belirtenlerin sayısı dünyanın birçok bölgesinde artarken, en fazla artış yaşanan bölge ise Asya bölgesi. ABD’li yatırımcıların büyük bir kısmının yatırım tercihi konusunda sürekli Bitcoin’de ana paralarını tutuyor olmaları ve en büyük yatırımlarını Bitcoin’e yapıyor olmaları varlıklarının daha iyi korunmasında etken iken, Asyalı yatırımcıların ise tüm varlıklarını satıp tek bir kripto paraya bağlayabiliyor olmalarının ve piyasanın en büyük para birimi olarak tanınan Bitcoin’e zaman zaman güvenmiyor olup altcoinlere güveniyor olmalarının etkili ve güvenilir olmadığının bir diğer kanıtlarından bir tanesi olarak gösterilmekte.

Analistler ne diyor?

Bitcoin hakkında destekleyici açıklamalar yapan analistlere göre Ripple bir süre sonra Bitcoin fiyatının yükselmesi durumunda 1 dolar seviyesini bu sene sonunda beklentiler dahilinde görmesi mümkün. Ancak, kendi başına ve hemen 1 dolar seviyesini görmesi ise gelecek 30-60 günlük sürede piyasada rekorlar kırılmaması ve piyasa hacminin sadece Ripple için olumlu olarak milyarlarca dolar artmaması durumunda 0.58 dolar beklentisinin bile hayal olabilecek olduğunu ve en az 30 günlük bir süre zararlı durumda kalabilecek oldukları konusunda yatırımcılar uyarılmakta.

Analistlere göre Bitcoin piyasayı kontrol eden kripto para birimi olmasından dolayı fiyatının dengeli durması diğer altcoinleri çok fazla oranda etkiliyor ve bu etkilediği altcoinler arasında Ethereum ve Ripple en fazla etkilenenler oluyorlar. 

Bir grup analist ise Ripple’ın tekrar 30 ila 60 gün arasında 1 dolar seviyesini görebilecek olduğunu, 0.39 dolar seviyesinin kısa bir süre için belki de yatırımcılara alım fırsatı sunan bir seviye olduğunu ve bu yönü ile kendi kendine yatırımcıları çekebilecek olduğunu iddia ettiler.

Asıl rekorunu 21 Eylül’de 0.58 dolar ile kırdı

Asıl unutulan konu ise Ripple‘ın son aylarda en yüksek seviyesinin sık sık 0.50-55 dolar olarak bahsedilmesine rağmen asıl 3 aylık rekorun 21 Eylül’de kırılması idi. 21 Eylül tarihinde Ripple fiyatı 3 aylık tarihte en fazla kazandıran kripto paralar arasına girdi ve 0.58 dolara birkaç dakika içerisinde yükselerek ve sadece 10 dakika kadar aynı etkili olduğu seviyeyi koruyarak ardından düşüş pozisyonuna geçti.

30 Eylül’den hemen sonra 1-3 Ekim tarihleri arasında ise 0.53 dolara tekrar gerileyen, daha sonra tekrar 0.45 dolar, 0.42 dolar olarak gerilemiş olan Ripple’nin bu süre zarfında yatırımcılarına kazanç getirdiği, hemen sonrasında ise bu kazancın kısa vadeli olarak sürmesinin ardından düşüş eğilimine geçmesinin piyasada süreci çok daha olumsuz duruma ve çok daha kötü duruma getirdiğini piyasalar kendi kendisine gösterdi.

Hemen şimdi Bitcoin mi, Ripple mı?

Hemen şimdi bir karar vermek istiyor ama Bitcoin ile Ripple arasında kalıyorsanız hangisini tercih etmek konusunda son karar size ait olmasına rağmen analistlerin yorumları ve bireysel yatırımcıların yorumları bu süreçte en faydalı olabilecek olan yatırım aracı bu sektör için binlerce farklı kripto para arasından Bitcoin’e tüm yatırımın yapılabilecek olduğu taraftarı. Bunun birçok nedeni olmasının yanında, insanlar tarafından en fazla güvenilen, denge seviyesinde olduğu bu saat itibari ile 6.299 dolar seviyesinde olması ve gelecek 2 ay içerisinde 20 bin dolarları aşarak tarihin en büyük rekorlarını kırabilecek olduğu beklentisini doğurmasından kaynaklı.

Analistler ve bireysel yatırımcıların yorumları arasında çok büyük farklar yok ancak bazı analistler ise Ripple’ın rekor kırılmaması durumunda bile tekrar 0.60 dolar seviyesini en kötü ihtimal ile 0.58 dolar seviyesini görebilecek olduğu beklentisi olduğunu belirterek bunun iyi değerlendirilmesi gerektiği görüşündeler.

*Bitcoinsistemi.com’da yayınlanmış olan bu içerik asla yatırım tavsiyesi veya önerisi niteliğinde değildir. Elde edecek olduğunuz zarar, kazanç veya diğer durumlardan tamamen son yatırımcı sorumludur ve bu durumlardan Bitcoinsistemi.com sorumlu tutulamaz.

Özel haberler, analizler ve on-chain verileri için Telegram grubumuzu, Twitter hesabımızı ve Youtube kanalımızı hemen takip edin! Ayrıca Android ve IOS Uygulamalarımızı indirerek canlı fiyat takibine hemen başlayın!

Yorumları Göster (2)