SEC, Bitcoin Spot ETF’leri Hakkında Önemli Kararı Erteledi

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Cboe Global Markets’ın Bitcoin ETF’leri üzerinde opsiyonları listelemesine ve ticaretini yapmasına izin verme tekliflerine ilişkin kararını erteledi.

Önde gelen bir borsa şirketi olan Cboe Global Markets, ilk olarak Ocak ayında yeni başlatılan Bitcoin ETF’lerinde opsiyonları listelemek ve ticaretini yapmak için başvuruda bulunmuştu. SEC Çarşamba günü yaptığı açıklamada, önerilen kural değişikliğine ilişkin kararını Nisan ayı sonuna kadar erteleyeceğini duyurdu.

Opsiyonlar, riskten korunmak için kullanılabilen ve bir yatırımcının belirli bir zaman dilimi içinde bir finansal ürünü belirli bir fiyattan alabileceği veya satabileceği bir sözleşmeye girmesine olanak tanıyan finansal araçlardır.

Normal şartlar altında Cboe, bir ETP, Nasdaq veya New York Borsası gibi ulusal bir menkul kıymetler borsasında işlem görmeye başlamasından üç gün sonra opsiyon sunabilir. Ancak, bu kurallar Bitcoin gibi emtialara sahip ETP’ler için geçerli değil.

SEC’in Cboe’nun kural başvurusunu onaylamasına ek olarak, Options Clearing Corporation’ın (OCC) bu opsiyonları ihraç etmek ve takas etmek için SEC ve Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC) dahil olmak üzere düzenleyicilerinden belirli onaylara ihtiyacı olabilir.

Cboe, opsiyon sunmak isteyen tek borsa değil. New York Menkul Kıymetler Borsası (NYSE) da “emtiaya dayalı tröst hisselerini” listelemek için başvuruda bulundu. Bu arada Nasdaq, özellikle BlackRock’ın iShares Bitcoin Trust ETF’sinde opsiyonları listelemek ve ticaretini yapmak istiyor.

Nasdaq, Ocak ayında yaptığı başvuruda, opsiyonların yatırımcılara “daha düşük maliyetli bir yatırım aracı” sunarken aynı zamanda bir riskten korunma aracı da sunacağını belirtmişti. BlackRock’ın iShares Bitcoin Trust ETF’si (IBIT) ilk birkaç ayında yönetim altındaki varlıklarda 10 milyar dolar toplarken, Grayscale’in Bitcoin tröstünden dönüştürülen BTC ETF’sinin yönetim altındaki varlıklarında 26 milyar dolar bulunuyor.

SEC ayrıca Çarşamba günü, önerilen kural değişikliklerine ilişkin bir kararı ertelediğini ve üç kural değişikliği teklifinin de artık aynı Nisan sonu karar tarihine sahip olduğunu duyurdu.

*Yatırım tavsiyesi değildir.

Özel haberler, analizler ve on-chain verileri için Telegram grubumuzu, Twitter hesabımızı ve Youtube kanalımızı hemen takip edin! Ayrıca Android ve IOS Uygulamalarımızı indirerek canlı fiyat takibine hemen başlayın!