Solana Vakfı Ağ Doğrulayıcı Verilerini Yayınladı!

Ethereum’un en büyük rakip projesi Solana geliştiricilerinin ortaklaşa kurduğu Solana Vakfı, Mart ayına ait Doğrulayıcı Sağlık Raporu’nu yayınladı. Araştırmacılar, SOL ağındaki doğrulayıcı düğüm sayısı, doğrulayıcıların ağ üzerindeki dağılımı gibi kritik metrikler aracılığıyla kendilerini diğer rakipleri ile kıyaslıyor.

Vakfın hazırladığı rapora göre Solana ağı üzerinde çalışan 3.400’den fazla düğüm bulunuyor. Aktif olan düğümlerin toplam 2.421 adeti ise zincir üzerinde gerçekleşen işlemleri doğrulama yetkisine sahip. Araştırmaya göre en büyük rakip olan Ethereum ağında 3.022 farklı doğrulayıcı bulunuyor. Avalanche’da ise sadece 1.193 aktif düğüm faaliyette.

Doğrulayıcılar Hangi Ülkede Yoğunlaştı?

Solana Vakfı, 2.421 farklı blokzincir doğrulayıcısının hangi ülkelerde faaliyet gösterdiğini bir pasta grafiği ile paylaştı.

Solana doğrulayıcılarının ülke dağılımı.

Araştırmacıların tespitine göre Solana blokzincirinde doğrulama işlemi gerçekleştirenlerin %23’ü ABD’de faaliyet gösterirken ikinci sırada %13.2 ile Almanya yer aldı. Diğer ülkelerde ise daha dengeli bir dağılımın olduğu dikkatlerden kaçmıyor.

Solana Vakfı, merkeziyetsizliği ölçen metrik Nakamoto katsayısına göre SOL ağının ETH’dan daha fazla merkezi olmayan bir yapıya sahip olduğunu vurguladı.

Güncel verilere göre Ethereum doğrulayıcılarının %45’i ABD’de ikamet ediyor. Bu durum, ülkede uygulanması muhtemel bir yaptırımın ETH blokzincirini çok daha fazla olumsuz etkileyeceği anlamı taşıyor.

Özel haberler, analizler ve on-chain verileri için Telegram grubumuzu, Twitter hesabımızı ve Youtube kanalımızı hemen takip edin! Ayrıca Android ve IOS Uygulamalarımızı indirerek canlı fiyat takibine hemen başlayın!