Starknet (STARK), Önümüzdeki Dönem İçin Yol Haritasını Açıkladı – İşte Planları

Merkeziyetsiz uygulamaları ölçeklendirmeye yönelik bir ZK-Rollup çözümü olan Starknet, 2024 yol haritasını açıkladı.

Yol haritası, Ethereum Katman 2 ağında işlem hacmini artırmaya ve işlem ücretlerini azaltmaya yönelik iddialı planların ana hatlarını çiziyor.

Yol haritasında bulunan en dikkat çekici güncellemelerden biri, bu yılın ikinci çeyreğinde yayınlanması planlanan v0.13.2’de paralel yürütmenin kullanıma sunulacak olması. Bu özellik, Ethereum blockchain’ine göndermeden önce birden fazla zincir dışı işlemi düzenleyen ve gruplayan bir bileşen olan Starknet’in sequencer’ının çalışma şeklini değiştirecek.

Şu anda olduğu gibi her bir işlemi sırayla yürütmek yerine, paralelleştirme birden fazla işlemin aynı anda yürütülmesine olanak tanıyacak.

Geliştirici kurum StarkWare’in CEO’su ve Starknet Vakfı’nın yönetim kurulu üyesi Eli Ben-Sasson, paralel yürütmeyi, tıkanıklığın üstesinden gelmek için daha fazla giriş açan bir metro istasyonuna benzetti:

“Paralel yürütme temelde rollup’lar için ya da daha spesifik olarak katman 2’lerdeki sequencer’lar için bir çoklu görevdir. Böylece sequencer birçok işlemi aynı anda gerçekleştirebilecek. Bu, bir darboğazı giderecek ve işlemlerin daha hızlı ve daha verimli bir şekilde akmasını sağlayacaktır.”

Starknet geçtiğimiz hafta Ethereum’un Dencun güncellemesinin bir parçası olarak proto-danksharding olarak da bilinen EIP-4844 için destek eklemişti. Bunu takiben, ağdaki önde gelen cüzdan sağlayıcılarından biri olan Argent, Starknet’teki bir takas için ortalama ücretlerde önemli bir düşüş olduğunu ve Dencun güncellemesinden kısa bir süre önce 6.80 doların üzerinde olan ücretin 0.04 dolara düştüğünü bildirdi.

Yol haritası ayrıca, Starknet sequencer’a Cairo Native entegrasyonu planlarını da içeriyor ve bu entegrasyonun tahmini olarak 3. çeyrekte v0.13.3 için yapılması planlanıyor. Blockchain araştırma firması Nethermind ile işbirliği içinde gerçekleştirilecek bu entegrasyon, sequencer’ın işlem yürütmeyi hızlandırması, gecikmeyi azaltması ve verimi artırması beklenen standart donanım mimarisi üzerinde doğrudan çalışmasına olanak tanıyacak.

Starknet’in 4. çeyrekte yayınlanacak v0.14.0 sürümü, üç temel strateji aracılığıyla Starknet’teki ücretleri daha da azaltmayı hedefliyor: hibrit veri depolama için iradeyi tanıtmak, veri depolama kanıtlarını birleştirmek için “uygulamalı tekrarlanabilirlik” uygulamak ve Starknet’in Ethereum üzerindeki veri izlerini en aza indirmek için veri kullanılabilirliği sıkıştırmasını araştırmak.

*Yatırım tavsiyesi değildir.

Özel haberler, analizler ve on-chain verileri için Telegram grubumuzu, Twitter hesabımızı ve Youtube kanalımızı hemen takip edin! Ayrıca Android ve IOS Uygulamalarımızı indirerek canlı fiyat takibine hemen başlayın!