Thodex, Bitcoin (BTC) Sektörünün İlk Skandalı Değil! Mağdurlar Paralarını Alabildi Mi?

Kripto paraların fiyatlama anlamında riskli varlıklar olmasının yanında yeni bir sektör olmasının da dezavantajları var. Ülkemizde de regüle edilmemiş bir alanda bulunan kripto para platformları bazı riskler taşıyor. Bu vesile ile sektörün önünü açacak daha güvenilir bir yatırım ortamının sağlaması için gerekli regülasyonların yapılmasını ümit ediyoruz.

Ülkemizdeki risklerin yanı sıra dünyada da benzer riskler var. Thodex olayı kripto para sektöründeki ilk skandal değil.

Mt.Gox Olayı

2014 yılında hackerların 850 bin Bitcoin’i çalmaları üzerine iflasını isteyen Japon Kripto Para Borsası, iflasını açıkladıktan sonra bir çok yatırımcının parasını ödeyemedi. Daha sonra batık borsaya ait içerisinde 200.000 Bitcoin unutulmuş bir cüzdan olduğu tespit edildi.

Tokyo Bölge Mahkemesi tarafından atanan tasfiye komisyonu, Mt.Gox’un unutulmuş cüzdanından, borsada tüm varlıklarını kaybeden alacaklılara 150.000 BTC dağıtmasına karar vermişti. Bulunan bu cüzdan mağdurlara bir umut ışığı olsa da bu süre zarfında mağdurlar hala kayıplarını telafi edemedi.

700.000 BTC’lik Ponzi Kurdu

Teksaslı Brendon Shavers’de büyük bir ponzi dolandırıcılığına imza attı. Shavers 2011 yılında kurduğu sistemle BTC’lerini kendisine veren yatırımcılara haftalık %7 faiz ödüyordu. Başlangıçta Shavers’ın BTC’leri çeşitli yatırımcılara yüksek fiyattan satarak sistemi finanse ettiği düşünüldü. Ancak sonradan yeni yatırımcılardan alınan BTC’lerin önceki yatırımcılara faiz olarak ödendiği ortaya çıktı. Bu şekilde 700.000 BTC toplayan Shavers’ın iflasını istemesiyle ponzi şeması ortaya çıktı. Shavers 1.5 yıl hapis cezası alsa da mağdurlara paraları dağıtılamadı.

%150 kazanç vaadi mağduriyet getirdi

Hong Kong merkezli Mycoin’de başka bir ponzi dolandırıcılığına imza attı. Yatırımcılara 90 Bitcoin yatırmaları durumunda %150 kazanç vaat eden şirket 2015 yılında dolandırıcılık suçlamalarıyla kapatıldı. Şirketin 400 milyon dolarlık vurgun yaptığı tespit edildi. Mağdurlar paralarını alamadı.

MTI, Moopay ve CoinUp gibi platformlar da benzer şekilde yüksek getiri vaadiyle yatırımcıları dolandırdı. Bu platformların yöneticileri 10 ile 15 yıl arasında hapis cezası alsa da mağdurlar paralarını alamadı.

Özel haberler, analizler ve on-chain verileri için Telegram grubumuzu, Twitter hesabımızı ve Youtube kanalımızı hemen takip edin! Ayrıca Android ve IOS Uygulamalarımızı indirerek canlı fiyat takibine hemen başlayın!