Üç Büyük Ülke, Dijital Para (CBDC) İçin Anlaştı!

Bir çok ülke, kendine ait blockchain tabanlı bir dijital para (CBDC) üretmek için çalışmalarına tam gaz devam ediyor. Son duyurulara göre, üç büyük ülke CBDC geliştirmeleri için işbirliğine gidiyor.

Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS), CBDC geliştirmeleri için İsrail, İsveç ve Norveç merkez bankalarının işbirliğine gittiğini Twitter’dan açıkladı.

BIS sitesinden yapılan açıklamaya göre üç ülkenin merkez bankaları, dijital paranın son kullanıcı, uluslararası ticaret ve havale işlemlerinde nasıl kullanılabileceğine dair ortak bir araştırma yürütecek.

İsrail, Norveç ve İsveç merkez bankalarının ortaklaşa yürüteceği çalışmaya Project Icebreaker ismi verildi.

Üç ülke, kendi dijital para birimlerini geliştirme konusunda da bilgi alış verişinde bulunacak.

Sitede yapılan duyuruda, kağıt para ile yapılan sınır ötesi ödemelerin günümüz koşullarında daha büyük maliyetler oluşturduğu ve daha uzun sürede gerçekleştirildiğine dair bir atıf bulunuyor. Dijital paralar, bu sorunu büyük ölçüde ortadan kaldırıyor.

İskandinavya bölgesinin BIS İnovasyon Merkezi Başkanı Beju Shah, işbirliğine dair şu sözlere yer verdi:

“Türünün ilk örneği olan bu işbirliği, sınır ötesi ödemelerde CBDC’lerin kullanılması konusunda en kapsamlı araştırmayı ortaya çıkaracak. Bu işbirliği sadece üç ülkeye değil, dijital para çalışması yapan bütün merkez bankalarına ışık gösterecek.”

Geçtiğimiz Temmuz ayında düzenlenen G20 toplantısında, sınır ötesi ödemeler için dijital paraların kullanımı gündeme geldi. Üye ülkeler, ortak olarak CBDC’lere dair bir araştırma başlattı.

Özel haberler, analizler ve on-chain verileri için Telegram grubumuzu, Twitter hesabımızı ve Youtube kanalımızı hemen takip edin! Ayrıca Android ve IOS Uygulamalarımızı indirerek canlı fiyat takibine hemen başlayın!