Blok Ödülü Yarılanması Bitcoin’e Nasıl Etki Edecek?

Genel olarak bakıldığında Bitcoin fiyatlarının gelecek blok ödülü yarılanmasından hemen önce önemli bir daralma yaşayacağı aşikar ancak bu durumun çok da olumsuz algılanmaması gerek çünkü Bitcoin sayısı azaldıkça piyasadaki talep ters orantılı bir tavır sergiliyor. Geçmişte blok ödülü yarılanmalarından önce ve sonra ciddi artışlar gösteren BTC, 2020’nin Mayıs ayında olması öngörülen bir sonraki yarılanmaya nasıl tepki verecek?

Arz Talep Dengesi Nasıl Bir Ortam Yaşatacak?

Analistlere göre piyasadaki Bitcoin (BTC) miktarı azaldıkça talebin artması, yeni bir rekora zemin hazırlayabilir. Daha önce de birçok analist tarafından BTC blok ödülü yarılanması ile beraber ciddi fiyat hareketliliği yaşanabileceğinin önemi vurgulanmıştı, hatta yatırımcıların son BTC’leri almak için bala üşüşen arılara dönüşeceği yorumları yapılmıştı. Bitcoinsistemi.com olarak daha önce birçok kez Kasım ayı içerisinde Bitcoin halving (yarılanma) olayının erken fiyatlanmasının başlayacağını ifade etmiştik.

Dünyada az olan her şey değerlidir. Bugün altın, takı veya süs eşyası dışında kullanım alanı hemen hemen olmayan bir madendir. Onu değerli yapan tek şey az olmasıdır. Bitcoin’in de arzının belli aralıkla azalması ve toplamda 21 milyon adet olacak olması fiyata olumlu yansıyacaktır.

Kasım Ayı İtibarıyla Kazılacak Toplam BTC Miktarı 3 Milyonun Altında

İçinde bulunduğumuz ay itibarıyla kazılacak toplam BTC miktarı 3 milyonun altına indi ve 15 Mayıs’ta gerçekleşmesi öngörülen blok ödülü yarılanması ile BTC’nin günlük üretim miktarının 900’ün altına düşmesi güçlü ihtimaller arasında. Şu ana kadar 10 yıl içerisinde toplamda 18 milyon BTC üretilmiş olsa da yaşanacak halving olayları sonucunda son BTC’nin tahmini olarak 2150 yılında kazılması bekleniyor. (Bu oran madenci artışına göre her an değişiklik gösterebilir)

Öte yandan geçtiğimiz birkaç haftada son derece inişli çıkışlı bir profil çizen ve yatırımcılara umut vaad eden Bitcoin birkaç gün önce 9.000 doların altına düştü. Bugün tekrar 9.000’in üzerine çıkan BTC, ünlü yatırımcı Bobby Leeye göre önünde sonunda 1 milyon dolara ulaşacak. Bobby Lee’de yarılanma ve arz miktarına değinerek bu öngörüde bulunmuştu.

*Bitcoin Halving (Yarılanma) Nedir?

Halving Bitcoin ağındaki blok ödüllerinin yarı oranında azalması anlamına gelmektedir. Şu anda 12.5 BTC olan Bitcoin madencilik ödülü, halving olayından sonra 6.25 BTC’ye düşecek. Yani madenciler aynı işlem gücü ile daha az Bitcoin üretecekler. Bu da arz ve talebi dengelemek için fiyatın yükselebileceği anlamına geliyor. Daha önceki halving olaylarında fiyatta ciddi yükselişler yaşanmıştı.

Özel haberler, analizler ve on-chain verileri için Telegram grubumuzu, Twitter hesabımızı ve Youtube kanalımızı hemen takip edin! Ayrıca Android ve IOS Uygulamalarımızı indirerek canlı fiyat takibine hemen başlayın!