Bitcoin (BTC) Helal Mi Haram Mı? “Alo Fetva” Hattı Cevap Verdi!

Anadolu Ajansı’nın haberine göre 2020 yılında İstanbul’da “Alo Fetva” hattına 155 bin soru geldi. Fetva için arayan vatandaşların merak ettiği konular arasında Bitcoin alım satımı, borsa, banka kredisi gibi sorular da vardı.

AA’ya konuşan İstanbul Müftü Yardımcısı Halime Yıldız alo fetva hattına gelen soru yoğunluğunun pandemi ile birlikte %30 oranında artış kaydettiğini söyledi.

Özelikle pandemi ile birlikte çalışma hayatı sekteye uğrayan ve bir şekilde internetten “sanal ticaret” yaparak para kazanmanın yolunu arayan birçok vatandaş borsa ve Bitcoin ile yakından ilgilenmeye başladı.

Bu konuda dini hassasiyeti yüksek olan vatandaşlar “Alo Fetva” hattında bu işlemlerin “caiz” olup olmadığını sordu.

Müftülüğün Bitcoin ile ilgili yorumunu ise şu şekilde;

Soru: Dijital kripto paraların kullanımının dini hükmü nedir?

Cevap: “Kullanıcılar arasında değişim ya da kıymet ölçüsü olarak genel kabul gören, kaynağı itibariyle kullanıcılara güven veren her türlü paranın kullanımı caizdir.

Bu noktada önemli olan husus, para olarak bilinen değişim aracının kendi özünde yani üretim şeklinde, sürüm aşamalarında ve muhataplık niteliğinde büyük belirsizlik (garar) içerip içermemesi, bir aldatma (tağrir) aracı olarak kullanılıp kullanılmaması ve belli bir kesimin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine vesile olup-olmamasıdır.

Son yıllarda ortaya çıkan ve birçok çeşidi bulunan, dijital-kripto paralardan her birini kullanmanın hükmünü yukarıdaki genel ilkeler doğrultusunda değerlendirmek gerekir.

Buna göre kendi özünde ciddi belirsizlikler taşıyan, aldanma ve aldatma riski ileri düzeyde olan, dolayısıyla herhangi bir güvencesi bulunmayan ve kamuoyunda saadet zinciri olarak bilinen uygulamalar gibi belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan dijital kripto paraların kullanımı caiz değildir.”

Özel haberler, analizler ve on-chain verileri için Telegram grubumuzu, Twitter hesabımızı ve Youtube kanalımızı hemen takip edin! Ayrıca Android ve IOS Uygulamalarımızı indirerek canlı fiyat takibine hemen başlayın!

Yorumları Göster (13)