Ele Geçirilen 4.5 Milyar Dolarlık Bitcoin Kime Dağıtılacak? Avukatlar Yorumladı

Kripto para dünyası şu sıralar, ABD tarafından ele geçirilen 3.6 milyar dolarlık Bitcoin’in kime verileceği konusunu tartışıyor.

Bitcoin’ler 2016 yılında Bitfinex borsasının hacklenmesiyle çalınmıştı.

Kripto para ve finans dolandırıcılığı alanında uzman avukat David Silver, BTC’lerin ele geçirildiği haberinin yayılmasından bu yana çok sayıda telefon aldığını söyledi.

Silver, kendisine gelen çağrıların büyük çoğunun, 2016’da para kaybettiğini iddia eden kişilerin parasını geri almak istemesiyle alakalı olduğunu söyledi.

Twitter dünyası da bu konuyu oldukça yoğun bir şekilde tartışıyor.

Bununla birlikte ABD Adalet Bakanlığı yetkilileri, mağdurların paralarını geri verebilmek amacıyla bir mahkeme süreci oluşturmayı planladıklarını söyledi. Ele geçirilme sırasında 3.6 milyar dolar değere sahip olan BTC’ler, bu yazının yazıldığı anlarda yaklaşık olarak 4.5 milyar dolar değerine ulaştı.

Bitfinex, Mağdurlara Bitcoin’lerini Geri Vermek İstemiyor

Bununla birlikte kripto paraların kime ait olduğunu tespit etmek çok kolay olmayabilir.

Bitfinex ise yaptığı açıklamasında, hack olayında mağdur olan kişilerin tamamına geçmiş dönemde ödeme yapıldığını ve borsanın “kendisine ait çalıntı Bitcoin’leri tekrar alabilmek için gerekli yasal yollara başvuracağını” söyledi.

Bitfinex ile kullanıcılar arasında bir anlaşmazlık olması durumunda yasal sürecin uzayacağı düşünülüyor.

Silver, konuyla ilgili yaptığı açıklamasında şunları söyledi: “Dünya 2016 yılından bu yana büyük bir değişim geçirdi. Şimdi herkes bu yeni bulunan kripto paralarda hak iddia edecektir.”

Bitfinex, konuyla ilgili herhangi bir ek açıklama yapmaktan çekindi.

Bitfinex’in, kullanıcılarına ödeme yaptığı argümanının altında uzun bir süre önce gerçekleştirilen token dağıtımı yatıyor. 2016 yılının Ağustos ayında gerçekleştirilen hack olayının ardından, suçlular 119.000 adet BTC ile kayıplara karışmıştı.

Bunun ardından Bitfinex, tüm müşterilerinin kayıplarının %30’unu hesaplarına yatırdı. Daha sonra ise BFX adlı bir token piyasaya süren şirket, bu tokenleri, çalınan her 1 dolar için 1 token oranında müşterilerine dağıttı. 8 ay içerisinde tüm müşteriler bu tokenlerini kullandılar ya da iFinex hissesi karşılığında sattılar.

Bitfinex’in çalıntı BTC’leri geri alması durumunda, bu kripto paraların en az %80’iyle Leo adını verdiği kendi kripto parasını satın alıp yakma planı olduğu biliniyor.

Şimdiler ShapeShift kripto para borsasını yöneten Erik Voorhees de 2016 yılındaki bu hack olayında mağdur olmuştu.

Bununla birlikte Voorhees, Bitfinex’in çalınan tüm parasını kendisine ödediğini ve herhangi bir borcu kalmadığını söyledi.

Çalınan 71 Milyon Dolarlık BTC, Günümüzde 4.5 Milyar Dolar Değere Sahip

Ancak Bitcoin fiyatının 2016 yılının Ağustos ayında 600 dolarken günümüzde 45.000 dolar seviyesine fırlamasıyla birlikte birçok Bitfinex müşterisi, çalınan BTC’lerin kendisine ait olduğunu iddia ediyor.

O zamanlar 71 milyon dolara tekabül eden çalıntı BTC’ler, bu yazının yazıldığı anlarda 4.5 milyar dolar değerindeler.

Bitfinex borsasına kaydolmak için e-posta adresi dışında hiçbir şey gerekmemesi de olayları daha komplike hale getiriyor. Silver, bu konuyla ilgili şunları söyledi: “Adalet Bakanlığı’nın çalıntı 4.5 milyar doları, bu kripto paraların kime ait olduğunu doğrulayamayan bir kuruma geri vereceğini düşünmüyorum.”

Bir diğer avukat Kellen Dwyer, çalıntı Bitcoin davasının uzun yıllar süreceğini ve çoğu kişinin yıllarca BTC’lerini geri alamayacağını söyledi.

Özel haberler, analizler ve on-chain verileri için Telegram grubumuzu, Twitter hesabımızı ve Youtube kanalımızı hemen takip edin! Ayrıca Android ve IOS Uygulamalarımızı indirerek canlı fiyat takibine hemen başlayın!