Kripto Paralar Bir Anda Erişilemez Hale Gelebilir: Bugün Bir Örneği Yaşandı!

Kripto para haberleri sitelerinin birçoğu ve analistlerin büyük bölümü kripto paraları hep ‘iyi’ olan yönleri ile gündeme getirmek isterler. Kimi kripto para savunucularına göre bu bazen kripto paraların ‘bankalardan bile daha güvenli’ olduğu iddiası olur, kimi zaman ise kripto para birimlerinin ‘en iyi yatırım aracı’ olduğunu iddia ederler.

Ancak kripto para birimleri her zaman gizli ve güvenilir olmayabilir. Yatırımcılara empoze edilmek istenen ile kripto para gerçekleri arasında çok büyük farklar var.***

Bugün bir Türk kripto para borsasının CEO’su tüm kripto para borsasını erişime kapatsa ve farklı bir ülkeye kaçsa yatırımcılar içeride yer alan paralarını alamayacak, milyarlarca dolar değerindeki kripto para varlıkları CEO’nun eline geçmiş olacak.

‘Olmaz, öyle şey mi olur!’ diyenler için 2020 yılının ilk vakası yaşandı bile. İsrail’de aktif olarak binlerce kripto para kullanıcısının kullandığı BT360 isimli kripto para borsası ve cüzdanı bugün bir anda beklenmedik ve plansız bir şekilde web sitesini kapattı.

Bitcoin’lerini çekmek veya yeni kripto para birimi yatırımı yapmak isteyenler siteye ulaşmak istese bile ulaşamadılar. Herhangi bir ulaşım yöntemi ile borsaya ulaşamayan binlerce BT360 kullanıcısı, neler olduğundan habersiz beklerken, exit scam olayının yaşanmış olabileceği iddiası ortaya atıldı. Nitekim bu iddia %100 net olmasa da doğrulandı.

Borsa sahibi olduğu İddia edilen kişi İddiaları reddetti

İçeride 1 milyon dolardan daha fazla varlık olduğu, borsanın sahibi olduğu iddia edilen kişinin ‘benim bu borsayla 1-2 haftadır ilişkim yok, ben sadece eleman olarak çalışıyordum’ dediği ortaya atıldı. Ancak borsanın sahibi olduğu iddia edilen bu kişinin daha önce resmî olarak kanıtlanmış dolandırıcılık eylemlerinin bulunduğu ortaya çıkarıldı.

Yine BT360 borsasının CEO’su yaptığı açıklamada bu sorunların borsanın sahibi olan kişi nedeniyle yaşandığını, borsanın sorunlar yaşadığını ve yeniden BT360 internet sitesini bilinmeyen bir süre sonra açmak için çaba harcayacaklarını açıkladı.

Ancak sonuç olarak yatırımcıların varlıkları silindi ve bir daha varlıklarını geri alıp alamayacak oldukları bilinmiyor.

Benzer olaylar herhangi bir bankada yaşanmazken, kripto para borsaları söz konusu olunca en güvenilir borsalara güvenmenin daha doğru olduğu bu haberler ile bir kez daha doğrulanmış oldu.

Dünyanın en güvenilir kripto para borsaları ABD merkezli borsalar olurken, bunlar arasında küresel işlem yapılan en güvenli borsa yine ABD merkezli Coinbase veya Binance gibi borsalar olarak gösterilmekte.

*** Güvenli olan Bitcoin’in kendisidir. Piyasada olduğu sürece hiçbir zaman hacklenememiştir. Hacklenen platformlar kripto para alım satımını kolaylaştıran “borsalardır”.

Özel haberler, analizler ve on-chain verileri için Telegram grubumuzu, Twitter hesabımızı ve Youtube kanalımızı hemen takip edin! Ayrıca Android ve IOS Uygulamalarımızı indirerek canlı fiyat takibine hemen başlayın!