Kripto Paralar Büyük Düşüş Yaşadı – Bitcoin Ve Ethereum’da Son Durum Ne? – İşte Önemli Seviyeler!

Haftaya 18.400 ve 560 dolar gibi tarihi seviyelerle başlayan BTC ve ETH, dün gece gelen satışların verdiği ivme ve Coinbase CEO’sunun açıklamaları üzerine bugün oldukça düşük seviyeleri gördü. Böylece yatırımcıların bir süredir tedirginlikle bekledikleri düzeltme hareketi gerçekleşmiş oldu. Bu düzeltmenin devamının gelip gelmemesi şimdilik piyasadaki söylentilerin doğruluğunun açıklanmasına bağlı gibi görülüyor.

Bitcoin’de Büyük Düzeltme Hareketi Yaşanırsa

Yaşanan düşüşle birlikte piyasa değeri 320 milyar dolar seviyesine kadar gerileyen lider kripto para, başta 16.300 seviyelerine düşüş yaşadı ancak teknik açıdan şimdilik destekten dönmüş görünüyor. Uzun vadeli olarak haftalık mum grafiğine bakıldığında önemli seviyeleri görmek için Binance verilerine göre, Aralık 2017 yılındaki ATH seviyesi olan 19.798,68 dolar seviyesinden Aralık 2018’deki en düşük seviyesi olan 3.156,26 dolar seviyesine fibonacci uygulanabilir.

Olası büyük bir düzeltme halinde haftalık grafikte fibonacci destek seviyeleri, ilk önce bugün atılan iğne seviyesi olan 16.237,20 dolar seviyesi yatırımcıları karşılıyor. Sonrasında ise Golden Pocket olarak adlandırılan ve altın oranı temsil eden 13.973,83 – 13.441,28 dolar aralığı yatırımcılar için çok önemli bir yer tutuyor. Nitekim Ekim ayı sonunda bu seviyenin kırılması ile art arda gelen yeşil mumlar bu aralığın önemini vurgular niteliktedir.

Bitcoin (BTC) Haftalık Grafik – Kaynak: Tradingview

BTC Günlük Grafikte Yaşananlar Ve Yaşanabilecekler!

Bitcoin’de yaşanan düşüşün piyasadaki söylentilere bağlanmasının yanı sıra teknik analizde gözden kaçan bir durumun bu düşüşe yol açtığı daha net bir şekilde görülüyor. Bitcoin günlük grafiğinde 21 Kasım – 25 Kasım aralığında oluşan güçlü bir ayı uyuşmazlığı dikkat çekiyor. Nitekim buradaki RSI (göreceli güç endeksi) ve fiyat arasında uyuşmazlığın şimdilik %16’nın üzerinde bir düşüş getirdiği görülüyor.

Günlük grafik üzerinden yakın zamanda ulaşılan en yüksek seviyeden Eylül ayında görülen en düşük seviyeye fibonacci düzeltmesi uygulandığında düzeltmenin devam etmesi durumunda 15.794,39 – 14.654,61 dolarlık seviyeler yatırımcıları karşılarken önemli destek alanı olarak 13.205,72 – 13.514,82 dolar alanı kendini gösteriyor. Diğer bir husus olan MACD göstergesi, pozitif bölgede bu düşüşün yarattığı bir aşağı yönlü kesişme oluşturmuş durumdadır. Yatırımcılar tarafından SAT sinyali olarak bilinen bu oluşum, önümüzdeki günlerde fiyatta yaşanabilecek olası yükselişlerle bozulabilir. Ancak bozulmazsa destek seviyelerine doğru hızlı geri çekilmeler görülebilir.

Bitcoin (BTC) Günlük Grafik – Kaynak: Tradingview

4 Saatlik BTC Grafiğinde Yakın Vadede Önemli Seviyeler

Yayın saati itibariyle 17.300 dolar seviyesinden işlem gören BTC, hızlı düşüşünü çabuk toparlayamadığı için korku yarattı. Ancak yaşadığı %16 üzerindeki değer kaybının %6’sını an itibariyle kazanmış durumda görünüyor. Kripto piyasasında yaşanan son zamanlardaki volatilite ve yaşanan düşüş göz önüne alınarak 4 saatlik BTC grafiğine bakıldığında, 16.300 – 16.450 dolar aralığı önemli bir destek alanı olarak yatırımcıları karşılıyor. Nitekim bugün fiyatın bu aralığa iğne attığı görülüyor. Ancak bu aralığının kaybedilmesi durumunda grafikte bulunan destek seviyeleri ve daha büyük zaman dilimleri olan günlük ve haftalık grafiklerdeki destek alanları takip edilebilir.

Fiyatın güç bularak tekrardan yükselmesi durumunda ise ilk direnç alanı olarak 17.600 – 17.650 dolar aralığı ile karşılaşılırken bu aralığın aşılması ile 18.250 – 18780 dolar seviyeleri, fiyata direnç uygulayabilirler. Fiyatın yeni bir ATH yapabilmesi için aşması gereken bölge ise neredeyse bin dolarlık bir direnç alanı olan 18.970 – 19.800 dolar aralığıdır.

Bitcoin (BTC) 4 Saatlik Grafik – Kaynak: Tradingview

Ethereum (ETH) Beklenenden Fazlasını Gerçekleştirdi!

Yatırımcılar tarafından Ethereum 2.0 yükseltmesi beklentisiyle büyük rağbete uğrayan ve bu rağbetle direnç seviyelerini bir bir geçen ETH, BTC fiyatındaki gerilemeyle birlikte %20’ye yakın değer kaybına uğradı. Ethereum cephesinde son yazımızda belirtmiş olduğumuz kritik ayı uyuşmazlığı sonucunda beklenen 539 – 552 dolar aralığına düşüş, BTC fiyatında yaşanan düşüşle birlikte 482 dolar seviyesine kadar genişledi. Ancak bu durum ETH’de zaten formasyon açısından yaşanacak düşüşün BTC’deki olayın eklenmesiyle birlikte daha büyük olması beklenirken karşılaşılan düşüş, ETH’nin piyasadaki gücünü ortaya koyuyor.

Yayın saati itibariyle 511 dolarlık seviyeden destek alan  ETH’de daha önceki belirtmiş olduğumuz seviyeler geçerliliğini yitirmemiş bulunuyor.

Ethereum (ETH) 4 Saatlik Grafik – Kaynak: Tradingview

“Yukarıda yazılanlar yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir, lütfen kendi yatırım kararlarınızı bizzat kendiniz alınız.”

Özel haberler, analizler ve on-chain verileri için Telegram grubumuzu, Twitter hesabımızı ve Youtube kanalımızı hemen takip edin! Ayrıca Android ve IOS Uygulamalarımızı indirerek canlı fiyat takibine hemen başlayın!