Kanada Merkez Bankası, İngiltere Merkez Bankası, Japonya Merkez Bankası, Avrupa Merkez Bankası, ABD Merkez Bankası (FED) ve İsviçre Merkez Bankası bugün, ABD doları likidite swap hattı düzenlemeleri yoluyla likidite sağlanmasını geliştirmek üzere koordineli bir eylemi duyurdu.
Swap hatlarının ABD doları fonlaması sağlamadaki etkinliğini arttırmak amacıyla, halihazırda ABD doları operasyonları sunan merkez bankaları, 7 gün vadeli operasyonların sıklığını haftalıktan günlüğe çıkarmayı kabul ettiler. Bu günlük operasyonlar 20 Mart 2023 Pazartesi günü başlayacak ve en azından Nisan ayı sonuna kadar devam edecek.
FED ve Diğer Merkez Bankalarının Son Hamlesinin Anlamı Ne?
Swap hatları, bu merkez bankalarının kendi para birimleri karşılığında birbirlerinden ABD doları borç almalarına olanak tanıyarak, finansal kuruluşların piyasa stresi zamanlarında yükümlülüklerini yerine getirmek için ihtiyaç duydukları ABD doları fonuna erişmelerini sağlayacak.
Basit bir ifadeyle, Kanada Merkez Bankası, İngiltere Merkez Bankası, Japonya Merkez Bankası, Avrupa Merkez Bankası, ABD Merkez Bankası ve İsviçre Merkez Bankası, ABD dolarına erişimi kolaylaştırmak için birlikte çalışmaya karar verdi. Bunu da “likidite takas hatları” adı verilen bir sürecin sıklığını haftada birden her güne çıkararak yapacaklar.
Burada amaç, fon sıkıntısı çekilebilecek zamanlarda bile hane halklarına ve işletmelere kredi verilmesini desteklemek için yeterli para bulunmasını sağlamaktır.
ABD Merkez Bankası da yaptığı son açıklamasında swap hatlarının hanehalkı ve işletmelere kredi arzı üzerindeki baskıları azaltmaya yardımcı olduğunu söyledi.
Press release: Coordinated central bank action to enhance the provision of US dollar liquidity https://t.co/eOjI4tBRPz pic.twitter.com/Zvz0yJg1Mr
— European Central Bank (@ecb) March 19, 2023
Avrupa Merkez Bankası başkanı Christine Lagarde konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yayınladı:
“İsviçreli yetkililer tarafından atılan hızlı adımları ve alınan kararları memnuniyetle karşılıyorum. Bu kararlar, düzenli piyasa koşullarının yeniden tesis edilmesi ve finansal istikrarın sağlanması açısından büyük önem taşımaktadır.
Euro bölgesi bankacılık sektörü güçlü sermaye ve likidite pozisyonları ile dirençlidir. Her halükarda politika araç setimiz, ihtiyaç duyulması halinde Euro bölgesi mali sistemine likidite desteği sağlamak ve para politikasının sorunsuz aktarımını korumak üzere tam donanımlıdır.”
Bu Durumun Bitcoin’e Etkisi Ne Olur?
Uzmanlar bu durumun Bitcoin’e etkisinin olumlu olacağını ifade ediyor. Zira FED, ABD doları operasyonlarının sıklığını en son pandemi krizinde haftalıktan günlüğe çıkarmıştı. Bu parasal bollaşmanın piyasalara olumlu etki etmesini, özellikle Bitcoin gibi riskli varlıklar için daha olumlu sonuçlar doğurması bekleniyor.
Tabii pandemi dönemindeki gibi para basılıp piyasaya dağıtılması, ilk başta Bitcoin ve altın gibi ürünlerin yukarı yönlü hareket etmesini sağlasa da enflasyon sorununun daha büyük patlak vermesini sağlayabilir.
*Yatırım tavsiyesi değildir.