binance_banner
coinexbanner
binance_bannerbinance_banner
coinexbanner
Kripto HaberleriHaberlerAvrupa Merkez Bankası, Dijital Avro Projesi İçin Düğmeye Bastı!

Avrupa Merkez Bankası, Dijital Avro Projesi İçin Düğmeye Bastı!

Takip et Bitcoin Sistemi Google News Button

Kripto para birimlerine olan ilginin artması merkez bankalarını ulusal bir dijital para birimi çıkarma konusunda harekete geçirmiş durumda.

Çin’in öncülük ettiği CBDC yarışında söz sahibi olmak isteyen ülkelerin dijital merkez bankası para birimleriyle (CBDC) ilgili çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

Merkez bankalarını buna yönelten asıl neden ise kuşkusuz yabancı veya düzensiz para birimlerinin yaygın kullanımının ekonomiyi istikrarsızlaştırabileceği korkusuna sahip olmaları.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) yönetim konseyi, çarşamba günü yapacağı toplantıda dijital avroyu masaya yatırmaya hazırlanıyor. Avronun sanal versiyonunun riskli ve yararlı yönlerini araştıran bir pilot proje üzerinde çalışmalarını sürdüren ECB, söz konusu proje üzerinde devam edip etmeme kararını söz konusu toplantıda netleştirecek.

Almanya, Avusturya, Belçika, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İrlanda, İspanya, İtalya, Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan’ın da içinde bulunduğu toplam 19 ülkeden oluşan Avro bölgesinde kullanılan avronun dijital versiyonu, üçüncü taraf ödeme hizmetlerine ve Bitcoin gibi kripto para birimlerine önemli bir alternatif sağlayabilir.

Onaylanması halinde yaklaşık 2 yıl sürmesi planlanan pilot proje ile ilgili konuşan ECB, dijital bir avronun hiçbir zaman fiziksel avronun yerini alamayacağını, bunun hızlı dijital işlemler sağlayan ek bir çevrimiçi ödeme şekli olarak kullanılacağını ifade etti.

Öte yandan ECB, Ekim 2020’de yayınladığı “dijital avro raporu”nda, “Avro cinsinden olmayan bir ödeme veya değer deposunun geniş bir şekilde kabul edilmesi, avro bölgesindeki para politikasının iletimini zayıflatabilir ve hatta bozabilir.” demişti.

Şimdi hayata geçirilmesi planlanan pilot proje ile kafalardaki soru işaretlerinin ve dijital avronun bankaların faaliyetlerini engelleyebileceği ve ekonomik kriz zamanlarında istikrarsızlık yaratabileceği yönündeki korkuların önüne geçmesi hedefleniyor.

Bu anlamda ECB’nin desteklediği böylesi bir dijital değerin nakit verimliliğine ve anonimliğine sahip olmasının yanı sıra siber saldırılara karşı korunaklı olması, işlem ücretinin olmaması ve doğal afetler gibi olağandışı durumların yaşandığı zamanlarda çevrimdışı işlevsellik özelliklerine de sahip olması gerekiyor.

Öte yandan “kara para aklama ve terörizm finansmanı” olma konularının da önemle üzerinde durulan diğer konular olduğunu belirten ECB sözcüleri, söz konusu pilot projenin bir diğer amacının da suç faaliyetlerini kolaylaştırmadan vatandaşlara mahremiyet sağlama konusunu da masaya yatırmak olduğunu belirttiler.

300'den fazla kripto para birimine yatırım yapmak için bu linkten Binance borsasına %20 KOMİSYON İNDİRİMİ ile kayıt olabilirsiniz!
Özel haberler, analizler ve on-chain verileri için Telegram grubumuzu, Twitter hesabımızı ve Youtube kanalımızı hemen takip edin! Ayrıca Android ve IOS Uygulamalarımızı indirerek canlı fiyat takibine hemen başlayın!

1 Yorum

Buradaki Yorumlardan Bildirim Al
Bildir
guest

1 Yorum
En Yeni
En Eski En Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
View all comments
Aleyna

Geciktiler bile

Haftanın Popüler Yazıları

Popüler Blog Yazıları

Market Value

Detail