binance_banner
coinexbanner
binance_bannerbinance_banner
coinexbanner
Kripto HaberleriBitcoinBitcoin ve Kripto Paraların Gizliliği Olmasa Yine De Kullanır Mısınız?

Bitcoin ve Kripto Paraların Gizliliği Olmasa Yine De Kullanır Mısınız?

Takip et Bitcoin Sistemi Google News Button

Kripto paralar hakkında birçok iddia ortaya atılmıştır ancak gerçeği hiçbir zaman bilinemeyecek olan birkaç iddia mevcuttur. Bunlardan bir tanesi ise ”tamamen gizli olduğu, özel istihbarat yönetimlerinin bile kripto paraları izleyemediği” iddiasıdır.

Öyle ki ABD’nin istihbarat kurumlarının kripto para suçlularını yakaladığı daha önce çok kez gündemde konu oldu ve olmaya devam ediyor. Kripto para birimlerinin üretilme amacını net olarak biliyor muyuz? Bilmiyoruz. Kimisine göre Satoshi Nakamoto onları sadece Dark yani Karanlık Web için üretti, kimilerine göre Dünya finans sistemini çökertmek için, kimilerine göre ise insanlara gizli ödeme yöntemi seçeneğini sunabilmek için. Hangisi doğru, hangisi yanlış bunu bilenler kendilerini ya saklıyor, ya da aslında hiç olmadılar.

Peki, bugün dünyada kripto para birimlerinin kaç kişi tarafından kullanıldığını çok net olarak bilebiliyor muyuz? Yine bunu da bilemiyoruz. İddialara göre dünya genelinde 40 ila 50 milyon arasında kripto para kullanan kişi var. Ancak Tom Lee geçtiğimiz dönemde aktif olarak 500 bin insan tarafından kripto para kullanıldığını belirtmiş iken, bazıTürk borsalarının üye sayısının bile 600 bini geçtiğini belirtiyor. Hal böyleyken kimse şu anda toplamda veya aktif olarak ne kadar kişinin kripto para kullandığını bilmiyor.

Bugün bir kullanıcı kaydı alan borsanın 30 milyon üyesi varsa bunların kaçının 100 dolar ve üzerinde Bitcoin olup olmadığını açıklamadıkları için net rakam bilinemiyor. Blockchain.com verilerine göre göre şu anda 44 milyondan fazla Bitcoin cüzdanı olduğu biliniyor. Ancak bilinmeli ki bir kişi birden fazla cüzdana sahip olabilir.

Terör örgütleri başta olmak üzere kötü niyetli kimselerin daha fazla kripto para sektöründe etkin oldukları ifade ediliyor. Son Meksika olaylarından önce ülkede uyuşturucu satışlarının kripto paralar ile yapıldığı gündeme gelmiş, yine yakın ülkelerden Brezilya’da uyuşturucu satıcılarının yeni yönetimden sonra Bitcoin ile uyuşturucu sattığı gündeme oturmuştu.

Bitcoin ve diğer kripto paralar ilk çıktıkları zaman özellikle gizlilik odaklı ödemelerde ve alım satımlarda kullanılıyordu. Bu durum borsaların açılmasından ve yaygınlaşmasından sonra normal halk tabanına yayılmış oldu.

Peki Piyasanın yüzde kaçı kötü?

Yatırım açısından kripto para alan veya sadece kripto para ile ödeme yapan bir insan eğer ki yasa dışı işlemler yapmıyor ise kripto paraların gizli kalmasına ihtiyacı yoktur.

Paranoyak olarak ”devlet ve diğerleri beni izlemesin” diyenlerin oranı çok az olsa da normal bir insanı kimse durduk yere zaten izlemez. Banka hesaplarında her gün trilyonlarca dolarlık işlem yapılırken bu işlemler eğer ki hakkınızda herhangi bir takip yoksa zaten dünyanın hiçbir yerinde izlenmez, izlenemez.

Kripto para piyasası hakkında sık gündeme gelen ”kripto paraları sadece kötü niyetliler kullanıyor” iddiaları ise doğru bir yansıma değil. Piyasanın bir kısmını uyuşturucu satıcıları, terörist ve terör örgütleri, kara para aklama suçu olanlar ve silah, siyanür gibi maddelerin satışı için kullanmaya devam eden insanlar olsa da bunlar kripto para piyasasında sadece belirli bir orana sahipler. Büyük kısmı yatırımcılardan oluşan piyasada kötü insanların fazla olduğunu söylemek kanıtlanamayacak kadar büyük bir iddia olacaktır.

Düşünüldüğü zaman bugün itibari paralar ile kripto paralardan kat kat daha fazla yasa dışı eylemler yapıldığı son derece açıkça bilinen bir gerçektir.

Sıradan bir yatırımcı neden gizliliğe ihtiyaç duyar?

Sıradan bir yatırımcının herhangi bir gizlilik endişesi olması demek aslında sıradan olmadığını gösteren etkenlerden birisidir. Eğer ki herhangi bir yasa dışı işlem yapmıyor ise ve herhangi bir yasal sürece sebep olacak problemi yok ise kripto paraların gizli kalması bu kimseler için önemli olmamalıdır.

Bir de şöyle bir olay var ki, özellikle son dönemde bazı kişiler kripto paralara varlıklarını yatırarak gelir vergilerinden kurtulmayı ve vergi ödememeyi amaçlıyor. Bu kişiler de kripto paraları gizli olduğu ve vergi alınmadığı için Bitcoin ve diğer kripto paraları kullanıyor.

Bugün kripto paraların şeffaflaşması mümkün değil ancak onlara ulaşım merkezleri olan kripto para borsalarının devlete hesap verebilir olması ve devlet ile sürekli veri paylaşması kripto paraların daha güvenli, daha şeffaf ve suçluların önlenebilecek olduğu bir piyasa olabilir.

Bugün kripto paralar gizlilik odaklı olması sebebiyle birçok kişi tarafından tercih edilse bile, çoğu kişi de bu “gizlilik” profili sebebi ile kripto paralara güvenmiyor ve onlardan uzak duruyor. Yapılan araştırmalara göre yasal düzenlemelerin yapılması ve kripto paraların da diğer emtia ve itibari paralar gibi izlenebilir ve takip edilebilir olması 10 kişiyi bu piyasadan çıkaracaksa, 100 kişinin ise piyasaya girmesine sebep olabilecek bir faktör olarak gösteriliyor.

Sadece çoğunluk ‘kripto para borsaları devletle bilgi paylaşmasın’ dedi diye bu kervana katılanlar ise ertesi gün çoğunluk ‘kripto para borsaları devlet ile sürekli bilgi paylaşsın’ dediğinde 365 derece dönerek ‘bilgi paylaşılması şart’ diyebilir. Dijital ortamda savunulan bir tutum 1 dakika sonra tam tersi olabileceği için yatırımcı kimselerin kendilerine göre değerlendirmesi ve bir şeyleri eleştirmeden önce arkasında haklılık araması gerekiyor.

İngiltere’nin kripto para borsalarından sürekli bilgi akışı istediği gibi diğer ülkelerde gelecekte daha şeffaf ve daha güvenilir olması için bu tür adımlar atabilir ve bu adımlar hem kripto para sahibi insanlar için, hem de devletler için son derece büyük bir güvenlik önlemi olabilir.

Kripto Paraların Gizliliği Hakkında Merak Edilen 4 Soru Cevap

⭐ Borsalardaki aktarımlar devlet tarafından takip edilebilir mi?

★ Kısmen evet. Borsalar vasıtasıyla bir aktarım söz konusu ise bugün çoğu borsada KYC (müşterini tanı) politikası gereği aktarımı yapan veya kripto parayı alan kişiler kolaylıkla tespit edilebilir. Şu anda bazı borsalarda KYC sistemi olmasa da bu ilerleyen dönemlerde daha mecbur ve yapılması zorunlu bir hale gelecek.

⭐ Neden kripto paraların bazıları daha gizlidir? (XMR v.b)

★ Bazı kripto paraların daha çok gizlilik odaklıdır. Örnek verecek olursak Bitcoin cüzdanı öğrendiğiniz kişinin o cüzdana kaç BTC yatırdığını ve hangi cüzdanlara ne kadar BTC aktardığını görebilmeniz mümkün. Ancak Monero gibi gizlilik odaklı kripto paralarda bu durum söz konusu değil. Yani cüzdan işlemleri ağda kayıtlı tutulmuyor.

⭐ Herhangi bir suçlu kripto para ile işlem yaparsa tespit edilebilir mi?

★ Eğer aynı cüzdan üzerinden kimliğini belli edecek bir işlem yapmadıysa hiçbir kimsenin bu kimseyi tespit edebilmesi mümkün değildir şeklinde ifade ediliyor. Komplo teorilerine göre ABD’nin bu işlemlerin hepsini takip ettiği iddia edilse de bunun son derece imkansıza yakın olduğunu ifade etmek yanlış olmaz.

⭐ Borsalar kişinin kimliğini bilebilir mi?

★ Evet, borsaların çoğunda kimlik bilgileri vardır ve bu bilgiler gizli tutulsa da kimliğinizi bilebilirler ve istenilen durumda devletler ile paylaşabilirler.

*Bu içerik Bitcoinsistemi.com’a özel olarak yazılmıştır.

300'den fazla kripto para birimine yatırım yapmak için bu linkten Binance borsasına %20 KOMİSYON İNDİRİMİ ile kayıt olabilirsiniz!
Özel haberler, analizler ve on-chain verileri için Telegram grubumuzu, Twitter hesabımızı ve Youtube kanalımızı hemen takip edin! Ayrıca Android ve IOS Uygulamalarımızı indirerek canlı fiyat takibine hemen başlayın!
Buradaki Yorumlardan Bildirim Al
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Haftanın Popüler Yazıları

Popüler Blog Yazıları

Market Value

Detail