Piyasanın en büyük iki analisti Ripple CEO’suna sert çıktı. Binlerce takipçisi olan ve baÅŸarılı kripto para tahminleriyle tanınan ikili Mati Greenspan ve Tuur Demester, Garlinghouse’un büyük ses getiren CNN röportajındaki Çin’in Bitcoin’in madenciliÄŸi hakkında yaptığı açıklamalar sonrası adeta çileden çıktı.
Garlinghouse CNN röportajında %60 ila %80 arasında madencilik piyasasının Çin merkezli madenciler tarafından kontrol edilmesinin doğru olmadığına inandığını ifade etmiş ve bu konuda Çinli madencilerin elinin çok güçlü olduğunu ve her an ağa saldırı düzenleyebilecek potansiyele sahip olduklarını dile getirmişti.
Ünlü CEO’nun bu açıklamalarından sonra tepki gösteren fintech teknoloji analisti, eÄŸitimcisi, aynı zamanda kuantum ekonomisinin kurucusu olan Mati Greenspan, söz konusu açıklamaların bilgi hataları içerdiÄŸini dile getirdi. Greenspan’e göre Garlinghouse Çin’in PoW madenciliÄŸi hakkında yanlış bilgilere sahip. ÖrneÄŸin Garlinghouse’un bahsettiÄŸi gibi 4 madenci deÄŸil, madencilik piyasasında büyük rolü olan 4 maden havuzu var.
“4 miners control 60% of bitcoins mining capacity?”
I think you meant 4 mining pools???
Perhaps, this was just the slip of the tongue?!
— Mati Greenspan (@MatiGreenspan) February 17, 2020
Garlinghouse’a tepki gösteren tek isim Mati Greenspan olmadı. Kripto camiasının tanınan ismi Tuur Demeester de Garlinghouse’un rakamlar konusunda yanlış bilgiler verdiÄŸini belirtti ve Ripple CEO’sunun Blockchain tarihinden bazı dersler alması gerektiÄŸinden bahsetti. Ayrıca SegWit2x hardfork’unu hatırlattı ve bu olayın Bitcoin ağının Çinli madenciler tarafından hakimiyet altına alınması için kötü bir giriÅŸim olarak deÄŸerlendirdi. Demeester de tıpkı Greenspan gibi “madencilik” ile “madenci” kavramlarının karıştırılmaması gerektiÄŸini vurguladı.
This is why studying Bitcoin’s history is so important. Chinese miners _tried and failed_ to control the Bitcoin blockchain in 2017 (B2X hard fork), but in reality never changed one iota of the code. Also, a mining pool =/= a miner, and only ~60% of total hashrate is in China. https://t.co/PT2obxUGSS
— Tuur Demeester (@TuurDemeester) February 17, 2020