binance_banner
coinexbanner
binance_bannerbinance_banner
coinexbanner
Kripto HaberleriEthereum2016 Yılında Yaşanan Büyük Ethereum Hack'i Olayının Faili İfşa Oldu!

2016 Yılında Yaşanan Büyük Ethereum Hack’i Olayının Faili İfşa Oldu!

Takip et Bitcoin Sistemi Google News Button

Kripto para gazetecisi Laura Shin, ince araştırmalarının neticesinde 2016 yılında yaşanan büyük Ethereum hırsızlığı olayını açığa çıkardığını iddia etti.

2016 Yılındaki The DAO Hack Olayında Sirkülasyonda Bulunan Ethereum Tokenlerinin %5’i Çalınmıştı

Hırsızlık olayı sonucunda toplamda 3.64 milyon adet Ethereum tokeni çalınmıştı. The DAO platformundan çalınan bu miktar, dönem sirkülasyonda bulunan ETH tokenlerinin %5’ini oluşturuyordu.

Söz konusu hack olayının ardından ETH fiyatı büyük bir kayıp yaşamış, 21 dolardan 14 dolara kadar gerilemişti. Olaya çözüm bulmak isteyen Vitalik Buterin, ETH’nin ikiye bölünmesini ve hacker’ın elindeki coinlerin değerinin azaltılmasını önermişti. Bu öneriyle birlikte Ethereum bir hard fork geçirmiş ve hacker’ın elindeki coinler bundan böyle Ethereum Classic’e dönüşmüştü. Tamamen değerini kaybedeceği öngörülen ETC buna rağmen geliştiricileri sayesinde piyasaya tutunmuş ve günümüzde yaklaşık 26 dolardan işlem görüyor.

Ethereum Hırsızı Hacker’ın Avusturyalı Yazılımcı Toby Hoenisch Olduğu Düşünülüyor

Blockchain analiz şirketi Chainalysis ile birlikte çalışan Shin, hack olayının kaynağını Avusturyalı yazılımcı Toby Hoenisch’e kadar takip etmeyi başardı. Hoenisch söz konusu hack olayından sonra kripto para alanındaki faaliyetlerine devam etmiş ve 2017 ödeme platformu TenX’i kurmuştu. 2017 yılının en çok yatırım alan kripto girişimlerinden biri olan TenX daha sonra başarısız olmuş ve Mimo Capital şirketine dönüşmüştü.

3.64 milyon adet ETH çaldığı iddia edilen Toby Hoenisch.

Laura Shin’in ulaşmayı başardığı Toby Hoenisch, Shin’in çalışmalarının ve çıkardığı sonucun tamamen yanlış olduğunu iddia etti. Daha fazla yorumda bulunmayan Hoenisch, bunun ardından tüm Twitter geçmişini silmeye başladı. Hoenisch’in 2016 yılında söz konusu hack olayıyla ilgili çeşitli Tweet’ler attığı biliniyor.

Hoenisch’in Borsaya Gönderdiği Bitcoin’ler Kendisini Ele Verdi

Yazdığı makalesinde Shin, Chainalysis ile söz konusu hacker’ın kimliğini nasıl ortaya çıkardıklarının detayını da anlattı. Gazetecinin iddiasına göre Hoenisch, Wasabi Wallet adlı kripto para platformuna 50 Bitcoin göndermişti. Wasabi Wallet, kripto para işlemlerini “karıştırarak” işlemlerin takip edilmesini engelleyen bir teknolojiyi kullanıyor.

Toby Hoenisch 2017 yılında TenX adlı platformu için toplantı yaparken.

Shin, şimdiye kadar açıklanmamış yeni bir yöntem sayesinde Chainalysis’in bu karıştırılmış Blockchain işlemlerini çözdüğünü ve söz konusu Bitcoin’lerin dört farklı borsaya gönderildiğini tespit ettiklerini söyledi.

Bazı kullanıcılara göre Chainalysis’in Wasabi işlemlerini çözme yönteminin gelecekte tüm sektör için önemli etkileri olabilir.

Bitcoin’ler Grin Adlı Bir Kripto Paraya Dönüştürülmüş

Bunun ardından söz konusu borsa yetkilileri ile iletişime geçen Shin, bu borsalardan birinin çalışanlarından bilgi almayı başardı. Söz konusu Bitcoin’lerin Grin (GRIN) adlı bir gizlilik coinine dönüştürüldüğü ve bunun ardından da grin.toby.ai adlı bir Grin Blockchain node’una gönderildiği anlaşıldı.

Shin, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Bu Grin Blockchain node’una ait IP adresinin ayrıca Bitcoin Lightning node’larını da işlettiğini gördük. Bu node’ların adı ln.toby.ai, lnd.ln.toby.ai gibi isimlerdi. IP adresi bir yılı aşkın bir süre boyunca sabit kalmış. Hacker burada bir VPN kullanmamıştı.

Söz konusu node’un hosting’ini takip ettiğimizde Amazon Singapur’a bağlı olduğunu gördük. Lightning ağı arama platformu 1ML üzerinden takip ettiğimizde bu IP adresinin TenX adlı bir Node’a ait olduğunu fark ettik.”

Shin ayrıca, Grin adlı coinin çekildiği borsada hacker’ın kullanıcı adının “@toby.ai” ile bittiğini söyledi.

Bununla birlikte Hoenisch’in 2016 yılındaki Tweet’leri incelendiğinde hacklenen platform olan The DAO ile son derece ilgili olduğunu görüyoruz.

Hoenisch ayrıca Ethereum’un hard fork’unun ardından hacklenen varlıkların ETC’ye dönüştürülmesi sonrasında Twitter üzerinden Ethereum Classic yanlısı çok sayıda paylaşım yapmış.

Konuyla ilgili olarak, TenX kurucularından biri olan, şu sıralar Cake DeFi platformunu yöneten Julian Hosp, Hoenisch’in kendisine The DAO’nun hayata geçmesinden hemen sonra ETH için short pozisyonu alması gerektiğini söylediğini açıkladı.

300'den fazla kripto para birimine yatırım yapmak için bu linkten Binance borsasına %20 KOMİSYON İNDİRİMİ ile kayıt olabilirsiniz!
Özel haberler, analizler ve on-chain verileri için Telegram grubumuzu, Twitter hesabımızı ve Youtube kanalımızı hemen takip edin! Ayrıca Android ve IOS Uygulamalarımızı indirerek canlı fiyat takibine hemen başlayın!
Buradaki Yorumlardan Bildirim Al
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Haftanın Popüler Yazıları

Popüler Blog Yazıları

Market Value

Detail