Ripple (XRP) İle İlgili Yaşanan Tüm Gelişmeler Bu Haberde! Uzmanlar İkiye Ayrılmış Durumda

Ripple şirketine Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından dava açılacağı haberi ardından, başta XRP olmak üzere tüm altcoinler düşüş yönlü tepki gösterdi.

Bitcoin’in rekor kırmasından sonra Ethereum gibi altcoinler yükseliş yönlü tepki verse de XRP hala kara bulutları üzerinden atamadı.

Bu içerikte SEC’in açacağı dava haberi sonrasında neler yaşandığı ile ilgili tüm olayları ele alacağız…

SEC’in Ripple Şirketine Dava Açması Haberi

Tüm olayların kaynağı bu haber oldu. SEC’in Ripple şirketine açtığı dava özetle; XRP bir menkul kıymettir ve 2013 yılında Ripple şirketi izinsiz XRP dağıtarak “kayıtsız menkul kıymet” satışı yapmış ve kuralları ihlal etmiştir.” şeklinde iddialardan oluşuyor.

Bu haberden sonra allak bullak olan piyasada olumsuz haberler ardı ardına geldi.

Borsaların ve Bazı Kurumların XRP’yi Delist Etmesi

Haberin duyulmasıyla beraber ABD ile ters düşmek istemeyen bazı kurumlar XRP’yi platformlarından çıkarma kararı aldı. Öncelikle OSL, Beaxy ve CrossTower isimli 3 borsa XRP’yi platformlarından çıkardıklarını duyurduktan sonra hacimli borsa olan Bitstamp’tan gelen delist haberi, XRP’yi tekrar dibe çaktı.

Hacme göre ilk 10 kripto para borsası arasında olan Bitstamp, ABD vatandaşlarının XRP alıp satmasını engelledi.

Hacimli borsalardan gelen yasaklama haberinden sonra gözler, borsaya açılmak için SEC’e başvuruda bulunan ve ABD merkezli olan Coinbase borsasına çevrildi. Coinbase dünyanın en büyük borsaları arasında yer alırken, XRP ile ilgili henüz bir yasaklama haberi gelmedi ancak kulislerde “Coinbase XRP’yi delist edecek” şeklinde çok fazla iddia dolaştı.

Coinbase’den henüz yasaklama yönünde bir haber gelmese de yetkililer tarafından yapılan son açıklama şu şekilde:

“Coinbase olarak Ripple’ın yasal sorunları karşısındaki seçeneklerini değerlendiriyoruz.”

Ripple Kanadından Davaya Nasıl Tepki Geldi?

Ripple CEO’su Brad Garlinghouse, SEC’in dava haberi sonrasında açıklamalarda bulundu. Ünlü CEO; “Dünya şimdiye kadar SEC’in gerçeklerini dinledi, yasal süreç sonunda tüm dünya asıl gerçekleri görecek, bu kripto paralara yapılan bir darbedir” şeklinde açıklamaları ile gündeme oturdu.

SEC’in açacağı davanın Ripple CEO’sunu da doğrudan ilgilendirdiği ve şahsının da birçok suçlama ile karşı karşıya kaldığı biliniyor.

Bir diğer yandan eski Ripple kurucularından olan ve elinde yüklü miktarda XRP bulunduran Jed McCaleb’in XRP satışlarını durdurduğu biliniyor. McCaleb’in Ripple şirketinin zor duruma girmemesi için bu hamleyi yaptığı düşünülüyor.

Yatırımcılar Ne Yapıyor?

Özellikle küçük yatırımcılar, XRP’den çok fazla zarar ettiği için ardını arkasını düşünmeden yatırım yapmaya ve ellerindeki XRP’leri tutmaya devam ediyor. Ancak balina olarak tabir edilen büyük yatırımcılar, SEC haberinin duyulduğu ilk anlarda XRP pozisyonlarını terk etti.

Uzmanlar Hangi Tahminde Bulunuyor?

XRP’nin Ripple şirketi bünyesinde olması sebebiyle kripto para mantığına aykırı olduğunu ve daha SEC davası açılmadan bu gibi sorunlarla başının derde girebileceğini açıklamıştık:

Bir takım uzman, borsa ve büyük kurumların XRP’ye yönelik yasaklamalarının devam edeceğini düşündüğü için XRP gemisinden derhal atlamak gerektiğini düşünüyor. Eğer iddia edildiği gibi Coinbase ya da Binance gibi borsalar XRP’yi delist etme kararı alırsa fiyat çok daha dibi görebilir.

Ancak bazı uzmanlar bu düşüncenin tersi olarak XRP’yi övüyor ve yatırımını yaptığını söylüyor. Olumlu görüşler ise genel olarak şu şekilde:

“SEC, aslında yatırımcıları korumak için bu davayı açtı. Eğer dava sonucunda XRP menkul kıymet olarak kabul edilirse elinde XRP tutan yatırımcılar aslında Ripple’ın hisse senedini almış olacaklar. Bu durumda çok daha karlı olabilirler.”

Bu Haberlere Fiyat Nasıl Tepki Verdi?

SEC haberinin duyulması ardından yüzde 60 oranında gerileme yaşayan XRP, 0.21 dolar seviyelerine kadar geriledi. Daha sonra BTC’nin yükseliş yaşaması ve SEC başkasının istifa etmesi gibi haberlerden sonra bir miktar toparlayan fiyat, “Bitstamp borsası ABD vatandaşları için XRP’yi delist edecek” haberinden sonra tekrar çakıldı.

XRP Fiyatının Çıkan Haberlere Tepkisi

Fiyatın, özellikle borsa yasaklama haberlerine sert tepkiler verdiği görülüyor. Bu sebeple XRP yatırımı yapanların mutlaka haberleri takip etmesini ve son gelişmelere göre işlem yapmasını öneriyoruz.

Son dakika haberlerini kaçırmamak için aşağıdaki linkleri takibe alabilirsiniz:

Özel haberler, analizler ve on-chain verileri için Telegram grubumuzu, Twitter hesabımızı ve Youtube kanalımızı hemen takip edin! Ayrıca Android ve IOS Uygulamalarımızı indirerek canlı fiyat takibine hemen başlayın!

Yorumları Göster (4)

  • Kanaatimce Ripple ödeme aracı olarak kullanılabileceği için doların sahibi değnek gösterip yön değistirtmek istiyor

  • Kocaman büyük bitcoin varken, dava açacak legal buldular. bana göre bu bitcoin ve krıpto sevmeyen kripto korkaklarının ileride zarar vermesinden korktukları için biden gelene kadar bu durum devam eder balina kafalılar (bunların işi bu) hamsi kafalılar yer..

  • Hocam sizi hem haberlerinizde ve telegramdan takip ediyorum .Nerdeyse xrp alaçakları alanları dövecek gibisibiz haklısınızda evladı gibi sevenler var. Birde bu BTC çakılsa alt coinler rahtalasa balinalara ölüm

    • Kesinlikle katılıyorum bu xrp yatırımcılarına darbedir benim kişisel analizin şu yönde 2 farklı etken 1. BTC balinalari daha fazla kazanç elde etmesi için kurulan bir fiyasko dava ( BTc yanlı kulis xrp dava açarak değer kaybettirip ilgiyi kaydırmak ) 2 xrp balinalari daha çok sahip olsun diye dava susuyle fiyat kirdirdi ki başarılı bir operasyon...